Utlandet köper svensk teknik

Den amerikanska datakomjätten Cisco köper det lilla, svenska telekomföretaget Qeyton Systems för 7,3 miljarder kronor. Företaget, grundat av avhoppare från Ericsson, har tagit fram utrustning som används för att öka kapaciteten i fiberoptiska stadsnät. Häromveckan skedde en liknande affär när amerikanska ADC Telecommunications köpte en annan svenskt spjutspets, Altitun, för 7,9 miljarder kronor.

Företagsköp

Det finländska IT-företaget Tieto-Enator lägger bud på resten av aktierna i Entra Data, av vilket Tieto-Enator redan kontrollerar 55,7 procent av kapitalet och 50 procent av rösterna. Entra Datas aktieägare erbjuds nyemitterade aktier i Tieto-Enator.

Övriga affärer

Försäkringsbolagen Skandia, Storebrand och If samt dagligvarukedjan Ica lägger ut driften av sin IT-verksamhet på entreprenad till amerikanska IBM. Uppdraget är värt en miljard kronor om året under tio år.

Finländska materialhanteringsföretaget Partek lägger bud på resten av B-aktierna i Zeteco. Partek, som redan kontrollerar 81 procent av kapitalet och 85 procent av rösterna, erbjuder 199 kronor per styck för de återstående aktierna, totalt ca 306 miljoner kronor.

Nya företag

Internetkonsultföretget Framfab och Ikano, familjen Kamprads bank- och finansverksamhet, startar ett riskkapitalbolag tillsammans. Med 400 miljoner kronor i kassan ska företaget placera i teknik-, medie- och telekomföretag i Europa.

Ekonomi & politik

Statsminister Göran Persson och utrikesminister Anna Lindh gav olika besked i frågan om sanktionerna mot Österrike. Efter ett möte med EU:s utrikesministrar på Azorerna sade Anna Lindh att det är en ”öppen fråga” hur det blir med sanktionerna. Göran Persson, å sin sida, ansåg att sanktionerna kommer att finnas kvar även nästa år.

Kommunerna blir från och med 2001 åter skyldiga att upprätta bostadsförsörjningsplaner. De ska också, om det behövs, ordna bostadsförmedling. Det är innehållet i ett lagförslag som skickats ut på remiss. Kravet på bostadsförsörjningsplaner avskaffades av regeringen Bildt 1993.

Det svenska räntegapet till Tyskland har försvunnit. Den svenska obligationsräntan är nu till och med litet lägre än den tyska. Den främsta orsaken är utförsäljningen av Telia, som innebär att staten t.o.m. köper tillbaka obligationer.

Personnytt

VD-n för Sjätte AP-fonden, Peter Sandberg, lämnar sin tjänst för att bli VD för IT-investeraren Kjell Spångbergs brittiska holdingbolag, Emerging Technologies, som ska flyttas till Sverige.

Scanias nya storägare Volkswagen får tre representanter i styrelsen, bland andra koncernchefen Ferdinand Piëch, som väntas ta över som ordförande efter avgående Anders Scharp. Dessutom avgår Mauritz Sahlin och Björn Svedberg.

LO:s avtalssekreterare Hans Karlsson avgår. Han har tackat ja till ett erbjudande om arbete utanför organisationen.

Förre LO-ordföranden Stig Malm har avgått som ordförande i Svensk Bilprovning. Detta sedan det kommit fram att han varit rattfull.

Internationell politik

Det tyska socialdemokratiska partiet vann i helgen delstatsvalet och behöll makten i den folkrikaste delstaten Nordrhein-Westfalen, trots att partiet gjorde sitt sämsta val på 42 år. Dåligt gick det också för koalitionspartnern De gröna. Lilla folkpartiet gick i stället fram starkt, bland annat genom att ta röster från de skandaliserade kristdemokraterna.

EU:s elva finansministrar har sagt att de ska skynda på budgetkonsolidering och strukturella reformer för att öka tillväxten och därmed förtroendet för den fallande euron, men visar samtidigt viss oenighet i frågan.

Norges socialdemokratiska regering skär kraftigt i budgeten, bland annat på försvar och bistånd, för att hålla inflation och löner i schack.

Italienska regeringen har beslutat använda sig av en kombination av så kallad skönhetstävling och auktion när den ska sälja licenserna till nästa generations mobiltelefoner. Det betyder att köparna bedöms inte bara utifrån budet, utan också utifrån sina kvaliteter.

EU-kommissionen väntas besluta om avreglering av 27 procent av postmonopolet inom EU fram till år 2003. Flera länder, bland annat Frankrike, motsätter sig beslutet.

EU:s konkurrenskommissionär Mario Monti har kritiserat bilindustrin för dess konkurrenshämmande kontroll av försäljningen och indikerat att han kan tänka sig att ändra på nuvarande regler när de upphör att gälla vid årsskiftet 2002/2003.

EU-kommissionen hotar att ta Spanien till domstol för att landet hindrar statsägda, utländska företag från att köpa spanska bolag. Den spanska regeringen vägrade i förra veckan att låta tyska Energi Baden-Württemberg köpa ett spanskt kraftbolag, på grund av att det tyska bolaget delägs av ett statligt franskt bolag.

Det är oroligt i Afrika med bland annat nya strider mellan Eritrea och Etiopien, krigshot mellan Rwanda och Uganda och kris i Sierra Leone.

Internationellt näringsliv

Elva av Europas största flygbolag, inklusive SAS, startar en resebyrå på nätet. Aktierna i uppmärksammade brittiska nätresebyrån Lastminute.com föll med 12 procent på beskedet.

Fjorton av världens största gruv- och metallföretag startar en inköpsbörs på nätet.

Amerikanska biljätten Ford skär som väntat ned kostnaderna med nio miljarder kronor per år i Europa genom nedläggningar och liknande. Bolaget skyller på överkapacitet i branschen.

Spanska Telefónicas internetbolag Terra Networks förhandlar med amerikanska internetportalen Lycos om en allians. Tillsammans skulle bolagen bli ett av världens största internetbolag och täcka både den engelsk- och den spanskspråkiga världen.

Brittiska biltillverkaren Rovers närmaste framtid är tryggad sedan tyska BWM sålt till Phoenix Consortium, en grupp brittiska affärsmän. Priset var symboliska tio pund.

Den brittiska regeringen har uppmanat mobiloperatörerna att inte marknadsföra mobiltelefoner till barn, sedan en expertpanel varnat för att de kan skada hälsan.

Den Danske Bank, Danmarks största, har rapporterat oväntat bra resultat för första kvartalet till följd av en kraftig ökning av antalet internetkunder.

Spanska banken Banco Santander Central Hispano köper Mexicos tredje största bank, Grupo Financerio Serfin för 14 miljarder kronor och stärker därmed sitt grepp om den latinamerikanska bankvärlden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.