Värdepapperet Klippan

Skogsföretaget Klippan har några tuffa år bakom sig och även framtiden ser besvärlig ut. Men värderingen av bolaget är för låg.

Klippan låter sällan tala om sig. Men de senaste månaderna har tidningarna fyllts med uppgifter om maktkamp och fackliga bråk. Det började med att utlandssvensken Jan Bernander, genom massiva köp av Klippanaktier, tog kommandot i det skånska finpappersbruket och blev styrelseordförande. Bernander hamnade i konflikt med den facklige representanten i Klippans styrelse och sparkade honom under uppseendeväckande former. Den troliga utgången av fallet är att Klippan betalar ett skadestånd på 625.000 kronor.

Ett av börsens billigaste

Få har dock brytt sig om själva verksamheten i Klippan. Med ett börsvärde på knappt 100 miljoner kronor och en av börsens minst likvida aktier är det kanske inte så konstigt.

Men Klippan förtjänar större uppmärksamhet. Fyra raka förlustår vändes under fjolåret till vinst, även om merparten av vinsten bestod av engångsintäkter. Första kvartalet i år tjänade företaget 6,5 miljoner kronor, motsvarande en krona per aktie, utan några jämförelsestörande poster. Det skulle leda till ett p/e-tal på 4 på innevarande års resultat, vilket gör bolaget till ett av börsens absolut billigaste.

Klippan består av två bruk, Klippans Bruk och Lessebo Bruk, som producerar färgat finpapper. Ett exempel på en slutkund är Svenska Spel (lotter, med mera). Årsredovisningar, böcker och biblar är andra produkter som är tillverkade av Klippans papper.

I Lessebo tillverkas även massa, men denna produktion täcker endast en tredjedel av koncernens massabehov. Det gör Klippan till nettoköpare av massa och bolaget gynnas därmed av det fallande massapriset. Men massapriset sätts i dollar och den höga dollarn missgynnar Klippan. Dessutom måste lagernedskrivningar göras så fort massan faller, eftersom en stor del av denna är inköpt till högre priser än dagens.

Finpapperspriserna är inte lika volatila som massapriserna, vilket har gjort att konjunkturnedgången inte slagit så hårt mot Klippan. Dessutom har kraftiga rationaliseringar genomförts; tio procent av de anställda har fått gå, vilket sänkt kostnaderna kraftigt.

Substansrabatt

Klippan har länge haft ett eget kapital som har varit dubbelt så stort som börsvärdet. Under förluståren har denna krisvärdering varit motiverad. Nu ser det dock stabilare ut för Klippan och då är det inte längre självklart att rörelsen ska värderas med en stor rabatt.

Halva egna kapitalet utgörs av anläggningstillgångar. En pappersmaskin som köptes för drygt 200 miljoner kronor och som skrivs av på 20 år är huvudposten. Denna maskin är knappast värd särskilt mycket idag. Anledningen till att Klippan inte skriver ner anläggningstillgången är att det finns ett betydande övervärde i Lessebo Bruk. Bruket är endast värderat till 60 miljoner kronor, men tjänar uppskattningsvis 40-50 miljoner kronor per år och har ett starkt varumärke.

För att minska rabatten ska Klippan genomföra återköp av aktier. Affärsvärlden har svårt att se logiken i detta, eftersom bolaget behöver alla vinster man kommer att göra till att bygga upp kassan och minska risken i företaget. Därtill är likviditeten i aktien urusel, vilket försvårar återköp.

Bolagets fortsatta utveckling kommer knappast att präglas av förvärv eller av tillväxt. Snarare ligger Klippans framtid i att förbli en verksamhet som går på låga kostnader och gör små investeringar. Det är inget fel med det. Aktiemarknaden fokuserar alltför ofta på tillväxt. Ett långsamväxande bolag med lågt värderad aktie och potential till rejäl uppjustering passar också bra i en portfölj.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF