Varning för italienskt underskott

Milanobörsen sjunker och riskpremierna på italienska statsobligationer stiger sedan Italiens centralbank flaggat för att underskottet i statsbudgeten ser ut att öka till 3,4 procent 2020.

Underskottet skulle därmed bryta mot EU:s tillväxt- och stabilitetspakt, som har ett tak för underskott på 3 procent. Det innebär en risk för att en ny omgång krav på offentliga åtstramningar i Italien kan komma från Bryssel.

För 2021 räknar centralbanken med ett underskott på 3,3 procent.

Räntan på tioåriga italienska statsobligationer steg till 2,63 procent, vilket lyfte räntegapet mot tyska statspapper med samma löptid till 2,58 procentenheter. Räntegapet förklaras av att marknaden tvivlar på Italiens långsiktiga betalningsförmåga.

I november fjol, när striden mellan Italiens regeringskoalition och EU om krav på budgetåtstramningar rasade som värst, lyfte Italiens tioårsränta till 3,71 procent.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.