Erdogan ser på Hamas som befriare

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan anser inte att Hamas är en terroristgrupp.
Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan.
Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan. Foto: Dimitris Papamitsos/Greek Prime Minister's Office via AP

Istället liknar han dem vid befriare som kämpar för att skydda det palestinska folket och dess land. Det uppgav han i ett tal, rapporterar brittiska nyhetsbyrån Reuters.

Recep Tayyip Erdogan sade också att det är viktigt att få till ett omedelbart eldupphör mellan Israel och Hamas.

Vidare beskyllde han väst för att ta Israels sida och sade att deras ”tårar är en manifestation av bedrägeri”.

Har fått kritik

Erdogans kommentarer kan ses mot bakgrund av att Hamas är terroriststämplat i väst, liksom många av länderna inom Nato där också Turkiet ingår.

Erdogans uttalanden har stött på kritik, bland annat från Italiens vice premiärminister Matteo Salvini, som kallat dem för avskyvärda och att inte hjälpa till att trappa ner situationen.

Hamas styr Gazaremsan, som är under stor bombardemang från Israel efter att gruppen gjort ett oväntat massangrepp mot Israel den 7 oktober. Israel väntas inom snar framtid gå in i Gaza vilket lär leda till ännu större blodspill. Hittills har flera tusentals personer, främst civila, dött i Gaza från bombningarna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets