Volvo är favorit

Lastbilstillverkaren Volvo är förvaltarnas favoritaktie, tillsammans med Netcom och Skanska.

En gång i kvartalet jämför Affärsvärlden innehaven i Sverigefonderna. En fond från varje förvaltare får vara med i undersökningen, som den här gången gäller den sista juni och innehåller sjutton fonder. Jämförelsen presenteras i tabellen härintill (se den tryckta tidningen, nummer 33/1999 sidan 77) och kan användas på många sätt.

Dels kan den som står i begrepp att investera i en Sverigefond använda tabellen för att se hur olika förvaltare skiljer sig åt. Dels kan den som har en egen aktieportfölj jämföra sin med proffsens – för att se hur de agerar och vilka aktier de tror på.

För att kunna utläsa vilka aktier förvaltarna tror på måste man jämföra portföljerna med index. Varje aktie som står för mer än en procent av Affärsvärldens generalindex (just nu 25 stycken) har fått en egen rad i tabellen. Varje plustecken betyder att fonden har minst en procentenhet mer placerat i aktien än dess andel av index. Ju fler plustecken desto mer tror förvaltaren på aktien.

Minustecken har motsatt betydelse och en nolla således att fonden är viktad ungefär som index. Antalet nollor är många. På Affärsvärlden har vi därför många gånger påpekat (senast i ”Förvaltarna tar farleden”) att de så kallat aktivt förvaltade fonderna i många fall är snarlika med index och att de höga förvaltningsavgifterna är omotiverade.

Tolv av sjutton

Det finns emellertid aktier som är populärare än andra. Vid halvårsskiftet hade hela tolv av sjutton förvaltare överviktat Volvo, samtidigt som bara en enda underviktat aktien. Till favoriterna hör även Netcom och Skanska.

Förvaltares favoritaktier bland börsens mindre bolag framgår längst ner i tabellen. Förutom Pharmacia & Upjohn och Autoliv, som båda är stora bolag, men med liten andel av index, är MTG den stora favoriten. Detta eftersom Pharmacia & Upjohn och Autoliv efter respektive fusion bara ingår i index med de depåbevis som är registrerade i Sverige. Detsamma gäller för finska Nokia.

SPP storsatsar

Några mer vågade inslag finns dock i portföljerna. SPP, som brukar ligga förhållandevis nära index, har under andra kvartalet köpt på sig aktier i investmentbolaget Industrivärden. Under perioden har posten ökat från 1,1 till 9,3 procent av fonden, vilket är mer än tio gånger aktiens andel i index.

»Industrivärden är fundamentalt undervärderat vid en substansrabatt på mellan 30 och 35 procent«, säger förvaltaren Staffan Rasjö och fortsätter, »och det borde finnas goda förutsättningar för en kursuppgång«. SPP har även överviktat Investor.

Carnegie sticker ut

Carnegie, som brukar sticka ut hakan och satsa lite extra på en handfull mindre bolag, har överviktat Allgon kraftigt. Vid halvårsskiftet var 5,6 procent av förmögenheten investerad i Allgon aktier, trots att Allgons andel av index bara är 0,1 procent.

»Allgons omsättning och orderingång befinner sig i en positiv utvecklingsfas vilket gör att vi räknar med en god kursutveckling«, säger förvaltaren Håkan Telander, »därtill kommer en allt bättre USA-marknad«.

Aragon är en annan förvaltare som inte rättar in sig i leden. Hittills har det inte alltid gått så bra, dock bättre och bättre, men för små fondföretag är det i regel vinna eller försvinna som gäller och då måste man satsa.

Aragon har valt att inte köpa aktier i Stockholmsbörsens tredje största bolag, H&M. Det har heller inte SPP gjort, men i SPP:s fall beror de på att fondens jämförelseindex bara består av A-listans bolag medan H&M är noterat på O-listan. Däremot tror Aragon på Scania, BT Industries och lilla nyintroducerade Net Insight, som alla är kraftigt överviktade.

Storleksskillnader

Det är viktigt att komma ihåg att fonderna i jämförelsen, trots att de placerar på samma marknad, av storleksskäl har olika förutsättningar.

De största Sverigefonderna, som toppas av Nordbankens allemansfond Alfa med 7,6 miljarder kronor, kan inte exponera sig mot små aktier på samma sätt som små fonder. För om Nordbanken Alfa skulle placera 4,1 procent av förmögenheten i Net Insight, som Aragon gjort, skulle de behöva köpa ungefär 35 procent av aktierna i bolaget.

En sådan post skulle ta död på handel i aktien och vara helt omöjlig att sälja, åtminstone från en dag till en annan. Det är dessutom olagligt eftersom en fond maximalt får äga fem procent av aktierna i ett bolag. Nordbanken Alfa kan givetvis i kronor räknat göra en lika stor investering i Net Insight som Aragon Swedish Equities, men påverkan på andelskursen blir då försumbar.

Stor och aktiv

Robur lyckas trots storlek att vara aktiv förvaltare. Inte i bemärkelsen att Robur gör många affärer utan att avvika mycket från index. Roburs fonder är sällan viktade precis som index (de har få nollor i tabellen härintill). Volvo och Sandvik har länge hört till Roburs stora favoriter.

Didner & Gerge tror inte på Astrazeneca, men desto mer på Skanska. Under första kvartalet i år sålde de framgångsrika förvaltarna hela innehavet i Astra och är därmed ensamma om att helt rata aktierna i Sveriges näst störst börsbolag. I stället har man successivt viktat upp i byggföretaget Skanska som numera är det näst största innehavet och utgör 9,15 procent av fonden. Andras stora innehav är Lindab och Swedish Match.

Tidigare artiklar:

”Förvaltarnas favoriter”

”Förvaltarna tar farleden”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.