Wall Street faller efter jobbstatistik

New York-börserna inledde oregelbundet efter att veckans höjdpunkt, jobbsiffrorna för oktober, släpptes till marknaden före öppning. Indexen har dock fallit tillbaka något en halvtimma in i handeln. Finanssektorn går klart starkast i inledningen.

Storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average var klockan 15.56 ned 0,3 procent till 17.815. Det bredare indexet S&P 500 var ned 0,5 procent till 2.090 och det tekniktunga Nasdaq Composite var ned 0,3 procent till 5.110.

Räntan på den tioåriga obligationen steg med 8 punkter till 3,32 procent samtidigt som trettioårsräntan var upp 7 punkter till 3,08 procent.

Sysselsättningen steg med 271.000 jobb, borträknat jordbrukssektorn, under oktober. Förväntningarna låg på +180.000 i analytikerkåren.

Samtidigt uppgavs arbetslösheten ha sjunkit till 5,0 procent, från oreviderade 5,1 procent i september. Här låg förväntningarna vid 5,1 procent.

Federal Reserve-ledamoten Charles Evans sade efteråt att jobbsiffrorna var ”mycket goda nyheter”, och att den starka rapporten bidrar till att höja inflationen.

”Jag tror jobbrapporten ökar chansen för en Fed-höjning i december, men naturligtvis finns det ytterligare en rapport innan dess samt annan statistik. Jag tycker investerare bör ta detta som goda nyheter”, sade Kate Warne, investeringsstrateg på Edward Jones, enligt CNBC.

Finansrelaterade bolag går starkt i inledningen. JP Morgan stiger 2,8 procent och Goldman Sachs är upp 2,4 procent.

Rapportsäsongen börjar mattas av, men några av gårdagens sena delårsrapportörer rör på sig i dag.

Kraft Heinz och News Corp missade förväntningarna, och båda bolagen hänvisade bland annat till en negativ effekt av en stark US-dollar. Kraft Heinz tappade 4,1 procent medan News Corp var ned 3 procent.

En av dagens floppar är Iconix som rasar över 55 procent i förhandeln. Bolaget behöver räkna om de finansiella resultaten för 2013, 2014 och delar av 2015, och man sänkte dessutom årets helårsprognos.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.