Wihlborgs fortsätter köpa fastigheter: ”Inte finansiellt stressade”

Wihlborgs föll på rapport, men VD Ulrika Hallengren verkar nöjd och pekar särskilt på stabilt förvaltningsresultat trots högre räntekostnader. När konkurrenterna är finansiellt stressade vidhåller Hallengren att bolaget har god tillgång till kapital. "Numera är det ingen som ifrågasätter varför vi inte har varit vildare tidigare", säger hon till Affärsvärlden.

Wihlborgs fortsätter köpa fastigheter: ”Inte finansiellt stressade” - Ulrika Hallengren-59
Ulrika Hallengren.

Precis som för andra fastighetsbolag som presenterat sina rapporter för det andra kvartalet dras Wihlborgs med ökade räntekostnader. För det skånska fastighetsbolagets del sågs en ökning om 200% jämfört med det andra kvartalet för ett år sedan.

Förvaltningsresultatet var trots det i linje med fjolårets, lyfter VD Ulrika Hallengren fram som ett styrketecken.

“Vi har aldrig gått in i de mest lågavkastande segmenten och därmed har vi byggt upp en tålighet för ökade finansieringskostnader”, säger hon till Affärsvärlden.

“Kan aldrig förvänta sig det”

Ulrika Hallengren pekar på ett starkt kassaflöde och framgångar vad gäller både förvärv och nyuthyrningar under de senaste åren och under första halvan av 2023 som de underliggande orsakerna till förvaltningsresultatet.

“Vi har faktiskt haft 33 kvartal i rad med positiv nettouthyrning och det är ju alltid framtidens affär”, säger hon.

Förväntar ni er en positiv nettouthyrning även framöver?

“Man kan aldrig förvänta sig det. Det är inte så att det går av sig själv – utan det gäller att vara väldigt nära marknaden och se vilka kunder som har behov och vilka dessa är. Nu ser vi en ganska stor aktivitet, till skillnad från läget under pandemin. Många branscher fortsätter att gå väldigt bra och arbetslösheten fortsätter minska inom vår region vilket är positivt.”

I en intervju med Afv i februari konstaterade Ulrika Hallengren att lönerörelsen kommer ha en mycket större effekt på många kontorskunder ekonomi, snarare än hyreshöjningarna.

Nu säger hon:

“Jag upplever att våra kunder har hanterat hyresökningarna på ett bra sätt. De har känt till dem på förhand och kunnat budgetera efter det.”

“En bra grej för inflationstrycket generellt sett för landet är att lönerörelsen stannade där den gjorde. Det är viktigt för oss alla att få ordning på inflationen och det måste vi fortsätta verka för på alla sätt vi kan”, fortsätter Ulrika Hallengren.

Kostnaderna för el, värme och kyla är högre än för motsvarande period i fjol. Vad gör ni för bedömningar framöver?

“Framför allt såg vi kraftiga elprisuppgångar efter halvårsskiftet i fjol. Det var då svårprognostiserat att se vart kostnaderna skulle ta vägen, men nu tycks läget ha stabiliserats och vi har alla blivit bättre på att spara energi. Exakt hur priserna utvecklas under resten av året vet vi inte än, men vi har en stor del av vår förbrukning säkrad så att våra kunder ska ha en förutsägbarhet.”

Defensiv spelare

När andra fastighetsbolag utnyttjade nollränteläget till fullo valde Wihlborgs en mer defensiv väg.

“Man ska ha en tålighet genom olika konjunkturcykler. Vi har valt att ha en mindre del av vår finansiering i obligationer och den delen har minskat ännu mer på sistone. Det gör att vi inte är finansiellt stressade och dessutom har vi fortsatt god tillgång till kapital”, säger Ulrika Hallengren.

Wihlborgs totala skuld uppgår till 28,5 miljarder kronor varav 8% utgörs av obligationer.

Det har varit en skakig vår för fastighetssektorn. Hur har du upplevt den senaste tiden?

“Det har nog för många blivit uppenbart att det finns ganska många olika element inom fastighetssektorn. Bolagens portföljer skiljer sig åt vilket innebär att affärerna ter sig på olika sätt genom konjunkturcykler. Sedan har fastighetsbolagen finansierat sig på olika sätt”, säger Ulrika Hallengren och tillägger:

“Med det sagt kan man inte dra hela sektorn över en kam – vissa har det klart tuffare än andra.”

Fortsätter köpa fastigheter

Mot bakgrund av det mer ansträngda läget har vissa fastighetsbolag valt att sälja av fastighetsbestånd. Dels för klara av att refinansiera sig, dels för att stärka balansräkningen. Wihlborgs har dock fortsatt köpa fastigheter, om än i liten skala. Det senaste köpet gjordes så sent som i förra veckan där en kontorsfastighet i Köpenhamn förvärvades.

“Det gäller främst några bolag som hade en väldigt fin tillväxt under många år när man kunde låna billigt och fortsätta köpa till i stort sett vilka priser som helst. Det fanns en tid när många bolag valde att springa fort och förvärvade flitigt. Det var någon slags form av tävling, även i Sverige, om vem som kunde bli störst”, säger Ulrika Hallengren om försäljningarna i sektorn.

Hon fortsätter:

“Wihlborgs har kanske inte satsat på just den tävlingen. Under den perioden frågade vi oss själva om vi var för försiktiga. Men vi vet ju alla av historien att det kommer olika slags tider och vårt uppdrag är att vara uthålliga över tid. Då valde vi att investera i våra egna objekt som vi vet kommer generera en bra avkastning. Numera är det ingen som ifrågasätter varför vi inte har varit vildare tidigare när det var billigare att finansiera sig och förvärva.”

Wihlborgs fastighetsbestånd är fokuserat till Öresundsregionen, det vill säga i Malmö, Lund, Helsingborg och Köpenhamn. Omkring en fjärdedel av beståndet finns i Köpenhamn.

Vad skulle du säga är den stora skillnaden mot den svenska fastighetsmarknaden? 

“Konjunkturcyklerna kan se lite olika ut och arbetsmarknaden skiljer sig åt en del och demografin i Danmark skiljer sig. De har inte samma tillväxt av unga människor som i Sverige vilket är positivt för den här regionen eftersom det finns arbetskraft på den svenska sidan som kan komma över till den danska. Annars är tillgång till kompetens det många företag både i Sverige och Danmark anger som deras största begränsning. Där är det ingen skillnad.”

Efter Wihlborgs rapportsläpp på måndagen föll aktien med närmare 8% i spåren av sänkta riktkurser från flera analyshus. Under tisdagshandeln återhämtar aktien sig något med en uppgång på 2%.

Afv samlar alla aktierekar, nya riktkurser och köpråd på sidan Alla aktierekommendationer.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET