Aktierna som stiger mest

2016-02-15 12:55 Affärsvärlden SIX
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Stockholmsbörsen stiger kraftigt i måndagshandeln efter en stark avslutning på New York-börserna i fredags och stora lyft på Asienbörserna.

Uppgångarna var breda men bankerna gav störst stöd till indexuppgången som bättrade på fredagens stora lyft. På makroscenen håller investerarna ögonen på Mario Mario Draghi som håller tal i Europaparlamentet klockan 15.00. USA-börserna är stängda i dag med anledning av Presidents Day.

SIX Generalindex var klockan 13.39 upp med 3,1 procent till 444 medan OMXS30 var 3,3 procent högre vid 1.330. Omsättningen uppgick till 7,0 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise.

Bland de mest omsatta aktierna steg Nordea 3,8 procent, SEB 3,7 procent och Handelsbanken 3,7 procent.

Swedbank avancerade 3,1 procent efter förra veckans nyhetskavalkad kring bankens tidigare vd. I ett internt brev till Swedbanks anställda som ska ha gått ut på förmiddagen, vilket SvD tagit del av, skriver banken att deras sparkade vd Michael Wolf inte själv är visselblåsaren som uppmärksammat styrelsen på att han genomfört transaktioner som "kan antas" utgöra ett brott. Det står i kontrast till Wolfs egna ord i en intervju med Dagens industri där han slog ifrån sig alla brottsanklagelser och själv påstod sig vara visselblåsaren.

Fingerprint var som vanligt högt omsatt och steg 5,9 procent. Boliden var upp 5,3 procent, med stöd av att Credit Suisse höjt rekommendationen till outperform från neutral.

SSAB sköt upp 3,9 procent. Nordea har dragit upp rekommendationen till behåll från tidigare sälj.

Takboxtillverkaren Thule har rapporterat och bland annat höjt det långsiktiga marginalmålet.

"Resultatet i det fjärde kvartalet var mycket starkt med en organisk försäljningsökning på tre procent samt ett underliggande rörelseresultat som steg till 48 miljoner kronor, vilket var över våra och marknadens förväntningar", skriver mäklarhuset Remium på måndagen. Aktien steg 4,6 procent.

H&M:s försäljning steg med 7 procent i januari vilket var precis som väntat. Aktien gick fram 2,8 procent.

Clas Ohlsons försäljning i januari var sämre än väntat. Aktien var ned 3,8 procent.

Ratos köper 70 procent av ventilationsbolaget Airteam till ett enterprise value på 575 miljoner danska kronor. Ratos steg 3,0 procent till 44,85 kronor.

Dagens Industri rekommenderade köp på Electrolux. Aktien steg 4,3 procent.

Affärsvärlden SIX

Premiumnyheter

Aktuellt inom