Swedbank: Aktier fortsätter vara vårt förstahandsval

Det är viktigt att ha tålamod på börsen just nu, anser Swedbank. Men storbanken menar fortfarande att investerare bör övervikta aktier.
bästa aktierna
Foto: TT

I Swedbanks senaste investeringsstrategi framkommer det tydligt att tålamod är viktigt i och med den komplexa situation världen befinner sig i just nu. Enligt allokeringsstrategin förblir aktier bankens förstahandsval och Swedbank ser att det generellt finns stöd för en övervikt för aktier.

Trots en sommar med ett relativt dystert nyhetsflöde har globala aktier gått upp cirka 6% (med regionala skillnader) vilket betyder att det ändå måste finnas “en underliggande optimism”, enligt Swedbank.

“Vi behåller övervikten för aktier. Vi ser ingen given ”risk-på”-marknad men ser tillräckligt med stöd för att aktier ska förbli vårt förstahandsval. En någorlunda lugn global konjunkturavmattning i kombination med att räntehöjningarna närmar sig sitt slut är stödjande. Samtidigt är risken på långa räntor på uppsidan vilket ur ett allokeringsperspektiv ger kortsiktigt relativt stöd till aktier. Positioneringen är försiktig och med en ökad konfidens kring omvärldsfaktorer finns det utrymme för investerarflöde till aktier, men tålamod behövs sannolikt”, skriver Swedbank i sin rapport.

Swedbank behåller även den neutrala taktiska allokeringsrekommendationen för Sverige. Deras bedömning är att vi globalt står inför en försvagning av tillväxttakten. Den svenska ekonomin står inför en lite mer grå framtid, men detta kommer sannolikt inte speglas på börsen då majoriteten av börsens bolag har sin försäljning i andra länder, enligt Swedbank.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.