Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Asienbörserna inledde försiktigt

2019-07-15 07:04
Foto: Johan Hallnäs / TT

Amerikanska statspappersräntor noterade endast blygsamma rörelser i USA-handeln efter svensk stängning på fredagen, dollarn handlades däremot något svagare mot euron och japanska yen.

Tidigare på fredagen hade USA-räntorna fortsatt uppåt i spåren på torsdagens oväntat höga kärn-KPI för juni, vilket i sin tur bidrog till en svag efterfrågan i finansdepartementets auktion av 30-åriga statsobligationer senare på torsdagen.

Fedchefen i Chicago, Charles Evans (som röstar i FOMC i år), sade på fredagskvällen att han tycker att centralbanken bör överväga ett par räntesänkningar för att kunna lyfta inflationen över Feds mål.

"Jag tycker verkligen att det skulle vara bra, det borde vara en del av vår policy, att sikta på en inflation lite över 2 procent i detta läge, eftersom vi har legat under så länge", fortsatte Charles Evans.

"Jag tror att med ett par räntesänkningar så kunde banan för inflationen gå mot 2,2 procents PCE-inflation 2021, och det skulle vara ett helt acceptabelt, bra utfall", tillade han.

Finansminister Steven Mnuchin varnade vidare för att regeringen kan få slut på pengar i början av september, innan kongressen återsamlas efter sommaruppehållet, och han manar därför kongressen att höja skuldtaket innan ledigheten startar den 26 juli.

Asiatiska börser inledde måndagens handel med mestadels vikande börskurser (Tokyo stängt) i avvaktan på kvartalets tyngsta datasläpp från Kina. Statistiken visade att BNP-tillväxten dämpades till 6,2 procent under andra kvartalet, från 6,4 procent under första kvartalet. Det andra kvartalets tillväxt var därmed den svagaste på åtminstone 27 år, men utfallet var helt i linje med konsensusprognosen.

NBS-talespersonen Mao Shenyong sade att tillväxten under det första halvåret, 6,3 procent jämfört med samma period 2018, lägger en god grund för att uppnå tillväxtmålet för helåret på 6,0-6,5 procent.

Talespersonen sade också att statistikbyrån räknar med att den senaste tidens kontracykliska åtgärder till stöd för ekonomin kommer att visa mer uppenbara resultat under andra halvåret.

I linje med föregående kvartal överraskade också Kinas industriproduktion på uppsidan under kvartalets sista månad, juni. Produktionen steg 6,3 procent, vilket var klart över väntade 5,2 procent. Även detaljhandeln kom in starkt i juni, med en ökning på 9,8 procent (väntat +8,3).

De kinesiska statistikutfallen förbättrade riskhumöret något, och tidigare nedgångar på börserna återhämtades på flera håll. Dollarn återhämtade samtidigt tidigare nedgångar mot japanska yen samtidigt som Australiendollarn stärktes mot USA-dollarn.

Med måndagens tunga Kina-data redan publicerad är resten av veckans makrodata-agenda relativt tunn, men tisdagen bjuder åtminstone på tyska ZEW-index för juli samt amerikansk detaljhandel och industriproduktion för juni.

På måndagen ska också Arbetsförmedlingen redovisa månadsstatistik för juni klockan 6.00, och redovisar också Svensk handel sin senaste barometer.

Klockan 14.30 får vi Empire Manufacturing index för juli.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom