Swedbank Robur-förvaltaren: ”Aktierna är löjligt lågt värderade”

Den som investerar på tillväxtmarknader kommer ha sämre koll än en svensk förvaltare som till och med kan "veta vad Erik Selin äter till lunch". Men istället är aktiernas värderingar ”löjligt låga”, säger Swedbank Robur-förvaltaren Jens Barnevik.
Barnevik är inte heller orolig att Kina ska invadera Taiwan ”och riskera ett tredje världskrig”.
”Jag upplever att ledarna i Peking ändå är ganska rationella”, säger han.
Swedbank Robur-förvaltaren: ”Aktierna är löjligt lågt värderade” - Jens Barne
Jens Barnevik förvaltar fonden Swedbank Robur Small Cap Emerging Markets. Pressfoto / Getty Images

Värderingsmässigt har bolagen på tillväxtmarknader de senaste 20 åren släpat efter bolagen på de utvecklade marknaderna. Ett gap som enligt Swedbank Robur-förvaltaren Jens Barnevik väntas krympa.

“De storleksmässigt mindre bolagen i tillväxtmarknaderna har generellt låg värdering. Till skillnad mot bolagen i de utvecklade marknaderna som i snitt handlas till P/E-tal på 18-19. Jag tror att pendeln kommer att slå över och då finns det en hel del att hämta för de mindre bolagen inom tillväxtmarknaderna”, säger han.

Jens Barnevik har sedan 2019 förvaltat fonden Swedbank Robur Small Cap Emerging Markets. På ett års sikt är avkastningen ungefär i linje med jämförelseindexet MSCI EM Small Cap, en uppgång på omkring 20%.

Bra bolag föds i små marknader

Störst geografisk exponering har fonden mot Sydkorea (33%) och Taiwan (26%). Det har dock inte så mycket med att göra med att marknaderna i länderna i sig är intressanta.

“Bolagen som fonden äger i de länderna har väldigt liten exponering mot den egna marknaden. Korea och Taiwan är många gånger duktigare på att tillverka liknande produkter som väst också gör, men de gör det billigare och bättre.”

Nästan all försäljning från bolagen sker utanför hemmamarknaderna, berättar Barnevik och gör en liknelse med Atlas Copco som har väldigt liten försäljning i hemmamarknaden.

“Du köper kanske inte Atlas Copco för att du är bullish på Sverige. Likt Sverige byggs ofta bra bolag i små marknader. Så är fallet för flera bolag i fonden.”

Fondens tio största innehav

Bolag % av portfölj Verksamhet Land
SK Square 3,1 Informationsteknik/halvledare Sydkorea
Pacific Hospital Supply 3,1 Hälsovård Taiwan
S-1 3,0 Säkerhet/bevakning Sydkorea
PT Prodia Widyahusada 3,0 Hälsovård Indonesien
Fu Shou Yuan 2,8 Begravningstjänster Kina
Value Added Technology 2,7 Dentaltjänster Sydkorea
InnoDisk 2,6 Säkerhet/teknik Taiwan
GT Capital Holdings 2,4 Bank/fastighet/infrastruktur Filippinerna
Gr. Sarantis 2,4 Konsumentprodukter Grekland
Fuji 2,4 Industri Japan

Föga förvånande är flera av de taiwanesiska bolagen verksamma inom halvledarsektorn, men också inom området servrar. I samband med den AI-hajp som varit har Barnevik valt att ta hem vinst då halvledarbolagen blivit ganska dyra. Han är dock fortsatt positivt inställd till halvledarsektorn.

“Det investeras som bara den i halvledarindustrin med flera länder som bygger upp sin egen försörjningskedja. Huvudsakligen investerar fonden i bolag vars produkter ingår i utrustningen för halvledartillverkare”, säger Barnevik.

Låg risk för kinesisk invasion av Taiwan

Hur ser du på den geopolitiska risken och att Kina eventuellt invaderar Taiwan? 

“Dessa risker är generellt välanalyserade och väldiskuterade. Kina har väldigt lite att vinna på invasion ur ett rent ekonomiskt perspektiv, politiskt är det en annan sak. Men det hade varit ett ekonomiskt dråpslag för Kina att invadera Taiwan. Kina genomgår en jobbig ekonomisk period nu också, så risken är förhållandevis låg.”

Det finns “en risk för att ett tredje världskrig skulle bryta ut” vid en invasion, resonerar Barnevik. Dessutom skulle Kina utsättas för handelsbojkott från omvärlden.

“Jag upplever att ledarna i Peking ändå är ganska rationella. De agerar oftast inte vansinnigt utan har en plan och tanke bakom hur de agerar. Sedan tror jag många i väst inte förstår hur pass ekonomiskt bundna Taiwan och Kina är. Exempelvis har många taiwanesiska bolag större delen av dess anställda i Kina.”

“Så billiga bolag finns inte i Europa”

Bolag med “löjligt låga” värderingar går att hitta på flera håll i Asien, särskilt i Sydkorea. Jens Barnevik äger i dagsläget koreanska bolag verksamma inom halvledare, industri och medtech framför allt i form av dentalutrustning.

“Det finns bolag som handlas till 0,2 gånger försäljningen och till 1,5 gånger Ebit. Sådana typer av bolag finns det ganska många av i Asien, men inte alls i Europa. Det är inte alltid världens mest intressanta bolag men riktigt lågt värderade så därmed blir de intressanta.”

Jens Barnevik förvaltar fonden Swedbank Robur Small Cap Emerging Markets.
Jens Barnevik. Pressfoto.

Finns det fallgropar med så lågt värderade bolag? Kanske är de så lågt värderade av en anledning?

“Korea är, likt Japan, en billig marknad men det betyder inte att det kommer vara så för evigt. Jag tror att Korea kommer värderas upp snart och gå igenom det som Japan nu gör – en normalisering av multiplar”, säger Barnevik och fortsätter resonemanget:

“Korea är en tillväxtmarknad i dagsläget men övergår nog till en utvecklad marknad inom kanske fem år. Går de över till att bli en utvecklad marknad kommer de ingå i flera globalfonder vilket i sin tur bör leda till en normalisering av bolagsvärderingar”, säger Barnevik som också jämför tillgången till information som en förvaltare av en svensk fond har kontra en global.

“Man kommer aldrig ha samma koll som en svensk förvaltare har på Sverige och veta vad Erik Selin äter till lunch.”

Raka motsatsen i Indien

I Indien är det omvänt, vilket är en av anledningarna till att Barnevik i flera år undvikit den marknaden.

“När jag pratar med lokala investerare så säger de att indiska bolag historiskt handlats till 40 till 60 gånger vinsten, det är det normala där. Men det är alldeles för högt tycker jag. Sett i backspegeln ångrar jag dock lite att jag inte klivit in i Indien tidigare.”

Indien har dock historiskt sett intressant ut och inte minst nu, framhåller förvaltaren. Dels är det en stor ekonomi, dels är de politiska riskerna låga. Dessutom har amerikanska investerare vänt ryggen mot Kina och i stället pumpat in pengar i Indien de senaste åren, berättar han.

“Det kombinerat med att privatpersoner i Indien fått upp ögonen för börsen och börjat investera gör att värderingarna tryckts upp. Särskilt inom segmentet small caps där ett motsvarande Lindab handlas till 50 gånger vinsten.”

Nackdelen är dock att mycket av de indiska bolagens vinst är hjälpta en av protektionistisk regim. Landet har i princip tullar på allt och skyddar därmed den egna industrin, vilket enligt förvaltaren dopar de inhemska bolagen. Subventioner och stöd är heller inte främmande i Indien.

Indiska bolag kommer stå sig starka på hemmamarknaden men troligen aldrig slå internationellt.

“Det gör dem ganska oaptitliga även om översta och understa raden ser fantastisk ut”, säger Jens Barnevik.

Läs mer:

Jätten: Satsa på utdelningsaktier – största värderingsgapet på 30 år

Christer Gardell rustar för nya storköp: “Fyra aktier ser intressanta ut”

Roger Akelius om miljardutdelningen: ”Jag kommer köpa ett 50-tal aktier”

Senaste köpråden för svenska aktier

Aktierna som går bäst och sämst på Stockholmsbörsen – just nu

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler intervjuer

Annons från Spotlight Stock Market