Big Short-profilen sågar karantäner

Investeraren och läkaren Michael Burry, via storfilmen The Big Short känd för att ha blankat den amerikanska bostadsmarknaden strax innan förra finanskrisen och därigenom tjänat miljarder till sin hedgefond, rasar mot de karantänsåtgärder som införts i den pågående pandemikrisen.

I en serie inlägg på Twitter skriver Michael Burry att karantänsåtgärderna som vidtagits för att begränsa virusspridningen är värre än själva smittan. Han risar också medierna för att ha bidragit till att skapa en masshysteri kring smittan. Michael Burry är utbildad läkare, men hans framgångar som investerare fick honom att byta bana.

Sedan filmsuccén The Big Short, där Christian Bale spelar en Michael Burry i färd med att gå kort bostadsmarknaden, har hans åsikter ofta citerats i amerikansk finanspress.

Nu menar han att nedstängningar och utegångsförbud redan har resulterat i att miljontals amerikaner förlorat sina jobb och att det kommer sluta i ett tvärstopp av aldrig tidigare skådat slag för ekonomin. Det är tveklöst farligare än covid-19.

Michael Burry hävdar att hemförlovningen av hela länder är den mest destruktiva ekonomiska kraften någonsin. Den raderar snabbt ut alla förbättringar som nåtts för underpriviligierade grupper och leder i stället till att utsatta grupper som kvinnor och barn som utsätts för våld i hemmet körs över. Han hänvisar till flera intresseorganisationer och myndigheter som varslat om att våld i hemmet ökat under karantän och att det är svårt att nå ut med hjälp.

Han pekar också på många andra riskgrupper som inte kan ses efter, bland annat missbrukare och de med psykisk ohälsa som lämnas ensamma eller blir av med sina jobb.

Michael Burry menar att ett mycket rimligare hanteringssätt är att standardisera vissa läkemedel som eventuellt kan verka förebyggande, att sätta riskgrupper i karantän och låta resten av samhället leva som vanligt.

Så här i efterhand kan vi se att det smartaste hade varit om alla länder byggt upp testkapacitet för riskgrupper, menar han.

Vad som väntar på andra sidan av pandemin är något av en ny ekonomisk ordning där leverantörskedjor dras närmare företagens hemregioner, menar Michael Burry.

”Länder kommer vilja ta hem leverantörskedjorna och många anställda kommer behöva läras om till höga kostnader. När vi väl är tillbaka på banan igen tror jag inflationen kommer dyka upp. En annan stor poäng här är att konsumenterna kommer att ha tagit till sig nya beteendemönster, vilket kommer driva ett kundbortfall för vissa”, skriver han.

Aktiemarknaden kommer tillbaka, spår han.

”Alltså, Japan och USA har puttat in mer än 20 procent av BNP i stimulansåtgärder… Billiga pengar kommer vara regeln här. Det kommer innebära att aktie- och obligationsmarknaderna kommer tillbaka”, skriver han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.