Börsen vänder uppåt

Stockholmsbörsen inledde torsdagen i negativt territorium men har under förmiddagen klättrat över nollstrecket.
Börsen vänder uppåt - nasdaq-omx-affarsvalrden-700_binary_6867910.jpg

Atlas Copco avancerade efter en höjd riktkurs från Jefferies. I botten placerade sig bilsäkerhetsföretaget Autoliv.

Storbolagsindexet OMXS30 var 0,2 procent ned till nivån 1.597, vid 12.30-tiden. Aktier till ett värde om 5,7 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. De ledande indexen på kontinenten var samtidigt upp 0,3 till 0,7 procent.

Ericsson och Nokia hamnade i fokus och steg inledningsvis mer än börsen i helhet sedan den amerikanska konkurrenten Cisco sent på onsdagen släppt en stark försäljningsprognos för innevarande kvartal. Dessutom har USA-presidenten Donald Trump skrivit på en order som i praktiken hindrar de kinesiska bolagen Huawei och ZTE från försäljning av produkter på den amerikanska marknaden.

Vid lunchtid var Ericsson upp 0,2 procent medan Nokia stigit hela 0,9 procent.

Högst upp bland storbolagen på OMXS30-indexet placerade sig Atlas Copco. Jefferies har upprepat köp av Atlas Copco men med ny högre riktkurs om 315 kronor. A-aktien steg 1,4 procent till 277:50 kronor.

Bland övriga aktier som steg syntes ABB och Boliden som noterades omkring 1 procent högre, samt de mindre cykliska Tele2 och Essity som steg 1,1 respektive 0,9 procent.

I motsatt ände av indexet återfanns flera bankaktier där Nordea, Handelsbanken och SEB sjönk 0,6 till 0,7 procent, medan Swedbank klarade sig något bättre och var oförändrad.

Autoliv, Swedish Match och Skanska sjönk omkring 0,9 procent.

Leveranserna av de sex största vitvarukategorierna i USA (AHAM6), en viktig marknad för Electrolux, minskade med 10,9 procent i april, jämfört med samma månad föregående år. Vitvarubolagets aktie backade 0,2 procent.

Utanför OMXS30-indexet har Kempen inlett bevakning av medicinteknikbolaget Immunovia med köprekommendation och en riktkurs på 240 kronor. Aktien svarade med att stiga 7,2 procent till 170:20 kronor.

I samma sektor backade medicinteknikbolaget CLS däremot 5,7 procent sedan det redovisat kvartalsintäkter om 0,1 miljoner kronor och ett nettoresultat på -9,5 miljoner kronor.

”Periodens resultat påverkas av att vi ännu inte kommit igång med vår försäljning på det sätt som vi förväntat”, skrev vd:n Lars-Erik Eriksson i rapporten för det första kvartalet.

Oasmia rekylerade upp 7,8 procent efter att ha backat närmare 9 procent på onsdagen efter att styrelsen senarelagt datumet för bokslutskommunikén.

Sämre gick det för Karolinska Developmentsom föll 12,2 procent.

Fingerprint inledde torsdagen med att fortsätta stiga efter onsdagens rusning om 44 procent, men vid lunchtid hade riktningen vänt och aktien var istället i stort sett oförändrad till omkring 18:50 kronor. UBS har upprepat sin säljrekommendation för aktien och justerat upp riktkursen 1 krona till 8 kronor.

I den nya utgåvan av Affärsvärlden rekommenderas köp av Recipharm och Ratos och båda aktierna steg knappt 3 procent.

Klädbolaget Wesc redovisade en tydlig förlustminskning för det första kvartalet efter onsdagens stängning. Aktien avancerade 10,7 procent.

Tobii lyfte kring 3,6 procent. Jörgen Lantto, nyvald styrelseledamot, har köpt aktier för ytterligare 0,5 miljoner kronor i ögonsensorföretaget. Efter att den tidigare Fingerprint-vd:n valdes in i styrelsen den 9 maj har han därmed köpt 45.000 aktier för runt 1,5 miljoner kronor i bolaget.

Hörlurstillverkaren Jays föll 28,6 procent sedan det beslutat om en företrädesemission på cirka 41 miljoner kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.