Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Börsplus sätter köp på Medfield Diagnostics

2019-02-20 14:00
Foto: jvphoto / Alamy/IBL

Givet många bra kvaliteter är aktien inte högt värderad, skriver SvD Börsplus och ger aktien en femma i betyg på sin skala för förhoppningsbolag.

Strokespecialisten Medfield Diagnostics har utvecklat MD100, som är ett instrument för diagnos av hjärnskador. Planen är att instrumentet blir CE-märkt i år och att försäljningen kan börja ta fart. Givet många bra kvaliteter är aktien inte högt värderad. Det skriver Börsplus i en analys på onsdagen. 

"I en ambulans finns det idag begränsade möjligheter att göra kvalificerade bedömningar av vårdbehovet. Det kan leda till fördröjda vårdinsatser och därmed mer omfattande skador. Där är det tydligt att MD100 kan göra skillnad. Det som också talar för Medfield är att flera kända vårdaktörer betalar för att utföra forskning med MD100 och att bolaget har en stark ägare som Equinor", skriver Börsplus.


"Det som talar mot Medfield är att det har tagit, och verkar ta ytterligare tid, att få ut en CE-märkt produkt som kan leda till väsentliga intäkter. Efter många år som noterat bolag kanske timingen nu är rätt för en investering i Medfield. Equinor verkar tro det efter att nyligen hoppat på tåget", avslutar Börsplus i sin slutsats och ger aktien en femma i betyg på sin skala för förhoppningsbolag, vilket ska översättas till ett köpråd.

Specialistvårdsbolaget GHP avslutar 2018 med god organisk tillväxt och stärkt lönsamhet. Kan bolaget vinna nya managementkontrakt utomlands? Den frågan ställer sig Börsplus i en analys på onsdagen.

"GHP framstår som ett intressant vårdbolag som skapar stor samhällsnytta i form av minskade sjukvårdskostnader. Kan tillväxten fortsätta ser uppsidan i aktien attraktiv ut. På sikt finns möjligheten att bolaget väljer att knoppa av något av affärsområdena. Ledningen, exkluderat styrelse, äger dock för lite aktier för vår smak. Aktien har gått fint sista året och kan säkerligen vara intressant att plocka upp vid eventuell dipp. Här och nu blir rekommendationen dock neutral", skriver Börsplus i sin slutsats. 

Analystjänsten ser i sitt huvudscenario på några års sikt en potential på 28 procent i aktien. Det optimistiska scenariot ger en avkastning på 129 procent och det pessimistiska scenariot ett kursfall på 54 procent.

Det är svårare att försvara en hög värdering av bredbandsoperatören Bahnhof när den snabba tillväxten nu mattas av samtidigt som planerna att särnotera Elementica skrotas. Kan bolaget hålla uppe tillväxttakten på en mer stagnerad bredbandsmarknad så finns dock fortsatt uppsida. Det skriver Börsplus i en analys på onsdagen. 

Börsplus valde för ett halvår sedan att slopa sitt köpråd för aktien och sålde aktien ur sin portfölj. Aktien har sedan dess tappat drygt 20 procent. 

"Vi gillar Bahnhof men risken för besvikelser har ökat och tillväxten på bredbandsmarknaden är ett osäkerhetsmoment. Vi är fortsatt neutrala till aktien", skriver Börsplus i sin slutsats.

Analystjänsten ser i sitt huvudscenario på några års sikt en potential på 18 procent i aktien. Det optimistiska scenariot ger en avkastning på 68 procent och det pessimistiska scenariot en kursnedgång på 19 procent.

Affärsvärlden Finwire

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom