Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Bundesbank varnar för recession

2019-08-19 14:21
Bundesbank-chefen Jens Weidmann. Foto: Carolyn Kaster/TT

Produktionen i den tyska ekonomin kommer att förbli matt under tredje kvartalet, och BNP kan "fortsätta att sjunka något". Det skriver tyska centralbanken Bundesbank (Buba) i sin månadsrapport på måndagen, enligt Bloomberg News.

Tysk BNP sjönk 0,1 procent under andra kvartalet jämfört med första kvartalet, och om BNP sjunker även under tredje kvartalet skulle det innebära att ekonomin är i teknisk recession enligt den typiska definitionen.

Buba hänvisar i rapporten till den ihållande svaga utvecklingen för den tyska industrin och noterar samtidigt att det är oklart om även den inhemska ekonomin kan skadas.

"Den framtida utvecklingen kommer att bero på hur länge den nuvarande dikotomin (uppdelningen) fortsätter, och på vad som händer när den löses upp", skriver Buba i rapporten.

"Som läget är för närvarande är det oklart huruvida exporten och, i förlängningen, industrin kommer att återhämta sig innan den inhemska ekonomin drabbas mer allvarligt", fortsätter centralbanken.

Buba noterar samtidigt att inbromsningen under det senaste året redan har gjort avtryck på arbetsmarknaden, där sysselsättningen ökat i en "signifikant långsammare" takt under andra kvartalet samtidigt som löneökningstakten var "noterbart lägre".

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom