Chefsekonomen: Det borde vara negativt för börsen

USA:s centralbank Federal Reserves räntebesked glädjer börsen men SEB:s chefsekonom, Robert Bergqvist, anser att det långsiktigt kan få en negativ inverkan på marknaden.

SEB:s Robert Bergqvist menar att Federal Reserves besked om att man lämnar räntan orörd året ut indikerar att man dels nedgraderar de ekonomiska utsikterna, dels att man inte längre ska dra in pengar från marknaden på samma sätt som tidigare. Det innebär att det blir mer pengar som stannar kvar ute i systemet, vilket är någonting som börsen gillar.

– Jag ser positiva reaktioner på börsen. Marknaden väntade på att det skulle vara en mjuk centralbank, och det fick man. Men just det faktum att Feds bedömning är att USA:s ekonomi bromsar in, det är något som borde vara negativt för börsen då det kommer att försämra vinstutsikterna för företagen, säger han.

Enligt Robert Bergqvist kan Feds beslut ställa till Riksbankens avsikt att höja räntan på hösten.

– Både den amerikanska och den europeiska centralbanken verkar lägga väntehöjningarna på hyllan. Det gör det svårare för Riksbanken att höja räntan som man har sagt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.