Analytikern varnar: En onödig risk om Riksbanken sänker först

Flera storbanker räknar med att Riksbanken sänker räntan redan i maj. Danske Bank går emot strömmen och tror att en sänkning dröjer. Anledningen: Den svenska kronan. "Det är en onödig risk att Riksbanken går först och sänker innan både ECB och Fed", säger Jesper Fjärstedt, valutaanalytiker på Danske Bank, till Afv.
Analytikern varnar: En onödig risk om Riksbanken sänker först - valuta riksbank
Från vänster: Jesper Fjärstedt är makro- och valutaanalytiker på Danske Bank och Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank. Foto: Pressbild

Jesper Fjärstedt är makro- och valutaanalytiker på Danske Bank och menar att Riksbankens räntebesked låg i linje med vad marknaden i stora drag trodde.

”Senaste räntebanan går åt samma håll som marknaden och analyskåren räknat med, vilket är positivt”, säger han till Affärsvärlden.

Även Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank, tog emot dagens besked med öppna armar.

“Det var det bästa vi kunde hoppas på. Det blev ingen sänkning idag, men en tydlig signal om att räntesänkning är på gång från maj och framåt”, säger han till Afv och fortsätter:

“Vi trodde inte Riksbanken skulle göra en så stor nedrevidering av räntebanan utan vara försiktigare.”

Flera sänkningar i sikte

Inflationsutvecklingen går åt rätt håll liksom konjunkturen och kronan, vilket bäddar för en räntesänkning till sommaren.

”Riksbanken får ytterligare råg i ryggen av att fler centralbanker, som ECB och Federal Reserve, pratar om att de ska sänka räntan snart”, säger Jesper Fjärstedt.

Men det finns orosmoln i horisonten. Ifall kronan försvagas markant framöver kan Riksbanksdirektionen bli mer avvaktande med sin sänkning.

”Givet att Riksbanken lyfter upp kronan som viktig för närvarande så är det en onödig risk att Riksbanken går först och sänker innan både ECB och Fed. Då kan det bli ett jobbigt cirkelresonemang för Riksbanken där de spär på inflationsriskerna själva. Därför tror vi på en första räntesänkning i juni från Riksbanken”, säger Danske Banks valutaanalytiker.

Men Andreas Wallström är av en annan åsikt. Swedbanks prognoschef menar att det finns en risk, men att det inte borde påverka den större bilden.

“Det är ganska väl inprisat och förväntat att Riksbanken sänker först. Kronan har också försvagats lite de senaste veckorna. Men man ska komma ihåg att valutor styrs mycket av omvärldsfaktorer och inte i så tor utsträckning i skillnader i räntor”, säger han.

Nordea, SEB och Swedbank räknar med en räntesänkning i maj. Handelsbanken och Danske Bank ser istället sänkningen komma i juni.

Utdelningarna påverkar

Jesper Fjärstedt ser att svenska kronan borde stärkas på kort sikt, men att utdelningssäsongen kan ha viss påverkan.

”Vi tycker att bilden av utdelningssäsongen som en riktig krondödare är något överdriven, då grundantagandet från vår sida är att majoriteten av de utländska investerarna återinvesterar utdelningen i de svenska bolagen och därmed begränsas kapitalutflödet”, säger Danske Banks valutaanalytiker.

Han fortsätter:

“På längre sikt däremot ser vi det strukturella utflödet av kapital, bland annat från pensionsbolagen och andra större investerare, som en viktig förklaring bakom kronans mångåriga kräftgång. Från kronans perspektiv vore det därför inte fel om dessa investerare också vågade flytta hem investeringar från utlandet.”

I maj borde en euro kosta närmare 11,30 kronor, menar Danske Bank. Det kan jämföras med dagens kurs på runt 11,50 kronor.

Läs mer: 

Kronan avgör när Riksbanken sänker räntan

Ekonomer: Bra nyheter för svenska hushåll – Riksbanken lyckas med reptricket

Chefsekonom: Riksbanken sänker fem gånger i år – regeringen borde också agera

SEB: Trendbrott – utdelningsregnet sänker inte kronan i år

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från AMF