Därför lämnar Arcams vd och finanschef

Arcams vd Magnus René och finanschef Johan Brandt avgår båda från sina poster. "Det är inte ett gemensamt beslut", säger vd:n till Affärsvärlden.

Magnus René har varit vd och koncernchef i Arcam sedan 2001, men under tisdagsmorgonen meddelade han att det är dags att lämna över.

– Jag har varit vd på Arcam i över 16 år och varit med och byggt bolaget. Jag tycker att jag har gjort mitt så det passar bra att sluta nu, säger han till Affärsvärlden.

Han hävdar att det inte finns någon dramatik bakom avgången

– Det är ett genomtänkt beslut. Har man jobbat så länge med ett bolag så blir det inga hastiga beslut.

Den avgående vd:n har en uppsägningstid på sex månader och är kvar på sin post till en ny vd utsetts eller som längst fram till 3 juni 2018. Men han har inga storslagna planer för bolaget.

– Vi fortsätter att köra bolaget som vi gör nu. Men styrelsen behöver ju givetvis fundera på vem de vill ska sköta bolaget framöver. Det är inte som att jag som avgående vd har några fantastiska planer för bolaget under dessa sex månaderna.

Även finanschef Johan Brandt lämnar Arcam. Han har en uppsägningstid på tre månader och är kvar på sin post till en efterträdare utsetts eller som längst fram till 30 april 2018. De båda säger att avgångarna är oberoende av varandra.

– Det har varit en fantastisk spännande resa, när jag började 2012 var vi knappt 50 och nu är vi 500 anställda. Men någon gång ska det vara dags att lämna och med GE som huvudägare är bolaget väl positionerat och redo för den nya miljön de verkar inom, säger Johan Brandt.

För knappt ett år sedan såldes Arcam till den amerikanska fordonsjätten GE som i dag är huvudägare med kontroll över nära 74 procent av aktierna. I höstas tog bolaget in nära en miljard kronor i en nyemission. Bolaget är upp 4,1 procent sedan GE:s uppköp och Magnus René säger att det summerar till ett bra tillfälle att lämna bolaget.

– Bolaget går bra. Vi har mycket pengar i kassan, en bra huvudägare – det är ett bra tillfälle för mig att sluta helt enkelt, säger den avgående vd:n.

Magnus René arbetar just nu från Boston i USA. Han kan inte svara på var hans nästa arbetsplats kommer vara någonstans.

– Jag är ju kvar här dessa sex månader, men jag har inte bestämt något framöver.

Inte heller Johan Brandt kan avslöja vad han ska göra efter att han har avslutat sitt uppdrag på Arcam.

– Det är inte klart ännu. Jag vet inte om jag stannar i Sverige eller jobbar utomlands, säger han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.