Därför nobbar Spotify Stockholmsbörsen

Nasdaq försöker locka Spotify med en dubbelnotering i New York och Stockholm. Men streamingjättens nya finanschef vill annorlunda. Den storslagna börsdebuten väntas ske på NYSE, skriver DI Digital.
Därför nobbar Spotify Stockholmsbörsen - spotify-700_binary_6849770.jpg

Spotify ska snart genomföra den största börsnoteringen av ett svenskt bolag sedan Telia år 2000. Musiktjänsten väntas få ett börsvärde på cirka 130 miljarder kronor, vilket motsvarar drygt hälften av Telias värde efter första handelsdagen.

Frågan är bara var aktien ska noteras. Streamingjätten har erbjudits en notering i New York med en sekundär listning i Stockholm.

– Vi tror att nordiska aktier mår bra av att kunna exponeras mot ägare även i Norden. Spotify har alla förutsättningar att kunna bli en folkaktie, säger Adam Kostyal, chef för europeiska noteringar på Nasdaq, till DI Digital.

Men det blir ingen Stockholmsnotering. Spotify, som länge har ryktats vara på väg till börsen i USA, väljer New York Stock Exchange, NYSE, i stället för Nasdaq. Det bekräftar flera källor med insyn till DI Digital.

De svenska grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon har inte haft särskilt stora tankar om var eller hur Spotify noteras, säger en person med insyn.

I stället är det Spotifys finanschef, Netflix-veteranen Barry McCarthy, som har fått bestämma. Facebooks skakiga entré på Nasdaq 2012 ska vara huvudskälet till att Spotify väljer NYSE, säger två källor till DI Digital.

– Nasdaq ägde marknaden fram till Facebooks notering. Det fanns inte på kartan att man skulle gå någon annanstans än dit. Men det blev en fiaskonotering och då öppnades dörren för NYSE. De har verkligen tagit den chansen, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet med ett förflutet på Nasdaq i Stockholm.

Sedan dess har större it-jättar som Twitter, Alibaba och Snap alla valt att notera sig på NYSE, som tar ut högre avgifter men är cirka tre gånger så stor som Nasdaq sett till ackumulerade bolagsvärden.

I fjol ökade Spotifys omsättning med över 50 procent till knappt 29 miljarder kronor.

Inför noteringen har flera nya namn, däribland Cristina Stenbeck, tagit plats i Spotifys styrelse. Storägare som Northzone, Creandum och Wellington Partners har sålt stora poster i Spotify. Bland köparna finns de svenska pensionsjättarna AMF, Alecta och Folksam.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.