De bästa oljeaktierna

Affärsvärlden har varit i kontakt med några oljeanalytiker som samtliga ser köpläge. De är oense angående bästa oljeaktien men är eniga om den sämsta.

Oljepriset stiger mot skyarna och småspararnas pengar styrs mot oljerelaterade investeringar. Medan börsen faller och står på årslägsta rusar oljebolagen.

West Siberian Resources aktiekurs har dubblats sedan årets bottennotering för två månader sedan. Även Lundin Petroleum har stigit kraftigt under året och har handlats upp med närmare 50 procent sedan årsskiftet. Men det finns mer att hämta, i alla fall om man ska tro de analytiker som Affärsvärlden har varit i kontakt med.

– Framför allt är svenska oljebolag med ryska kopplingar intressanta, säger en analytiker som pekar på att denna exponering dels gynnas av oljepriset men även av skatteförändringar.

De skattelättnader analytikern syftar på är delvis den sänkning av produktionsskatten som är i färd att genomföras i Ryssland. Men det har nyligen genomförts, och väntas, fler förändringar än det för att göra det mer lönsamt för företag att bedriva oljeproduktion i Ryssland.

Carnegies oljeanalytiker, Erik Gustafsson, är inne på samma spår.

– Av oljebolagen är vi mest positiva till West Siberian Resources som drar fördel av att ha stor oljereserv och kan öka produktionen i befintliga fält genom att borra fler hål. På Carnegie räknar vi med ett långsiktigt oljepris på 120 dollar. Givet volymökningen i både upstream (oljeutvinning ur marken) och downstream (raffinering) samt det faktum att bolaget ändrar produkt-mixen i raffinaderiet vilket kommer att ge lägre skattesats, är detta bolag mest köpvärt, säger han.

– En rad skattelättnader kommer att synas på sista raden, dessutom kommer ESPO-pipelinen som byggs initialt innebära tre- fyra dollar per fat rakt till vinsten för att när den är färdigbyggd ge åtta dollar per fat.

Carnegies analytiker finner ”utan problem” 50 procents uppsida i West Siberian Resources, detta exkluderat eventuellt borttagande av produktionsskatt som det tas beslut om i augusti och som, om förslaget går igenom, börjar verka från och med första januari 2009.

– Detta skulle medföra ytterligare skattelättnad på 24 dollar per fat på 60 procent av produktionen 2011/2012 givet vårt oljeprisscenario, samt 1.31 dollar per fat på resterande produktion, vilket i så fall skulle innebära att aktien ska upp än mer, säger Erik Gustafsson.

Morgan Stanley är ett annat analyshus som ser köpläge i West Siberian Resources och har satt riktkursen till 9,90.

Däremot är inte alla analytiker positiva till oljebolag med exponering mot Ryssland. Kaupthing lyfter istället fram PA Resources som är i ett positivt earnings momentum, samt Tanganyika Oil.

– I Ryssland kommer skattetrycket fortfarande att vara extremt, trots förväntade skattelättnader. För närvarande är den effektiva marginalskatten runt 90 procent på oljepriser över 25 dollar per fat, säger Christian Dahlberg.

Vad anser du om Lundin Petroleum?

– Jag tror mer på renodlade producerande bolag än exploration-företag. De sistnämnda är väldigt exponerade mot den kostnadsinflation vi ser just nu och Lundin Petroleum är ett av dessa bolag, visst är bolaget köpvärt med dagens oljepriser, men inte vårt starkaste köp.

– Vår bedömning är att analytiker generellt räknar med oljepriser runt 100-110 dollar per fat framgent, och med dagens oljepriser ser därför oljebolag överlag väldigt billiga ut. Vi blir inte förvånade om oljeprisprognoserna kommer upp rejält snart igen även om det inte var så länge sen den senaste upprevideringen skedde från runt 80 till 100-110 dollar, säger Christian Dahlberg.

– Ligger oljepriser kvar på dagens nivåer runt 130 till 135 dollar tror jag vi kan få se höjda vinstestimat för oljebolagen generellt i storleksordningen 30-50 procent, fortsätter han.

Inte heller Carnegie ser Lundin Petroleum som någon favorit inom sektorn, även om rekommendationen för aktien i sig är positiv.

– Uppsidan i Lundin Petroleum är 15 till 20 procent enligt våra estimat och vi har rekommendationen ”outperform” även på dem. Lagansky, där det i veckan ska komma info om hur borrningarna går, kan som bäst inbringa ett värde om 20 kronor per aktie och som sämst, så klart, 0 kronor per aktie, säger Erik Gustafsson.

– Bolaget är inte enbart beroende av Lagansky, det finns en bred portfölj som är väldiversifierad med en del projekt som det just fått borrningstillstånd för och där eventuell produktion kommer att ske först om tio år, fortsätter Carnegieanalytikern.

Efter debaclet med Sudan, är det inte viktigt att bolaget nu visar att det kan leverera och att det därmed är viktigt att det kommer positiva nyheter angående Lagansky-borrningar?

– Klart aktien ska handlas ned om bolaget borrar torrt i Lagansky. Det finns också risk att ett sådan nyhet skulle handla ned aktien ologiskt mycket då marknaden brukar ha förmåga att övertolka nyheter. Torrborrning på en plats torde inte påverka sannolikheten att bolaget lyckas med borrningar i andra fält även om marknaden lätt resonerar så, menar Carnegies Erik Gustafsson.

– Jag sätter inte jättestor vikt vid Lagansky-borrningarna i och med att det ryska skattetrycket är, som tidigare nämnt, extremt, säger Christian Dahlberg, oljeanalytiker på Kaupthing.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.