Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Deutsche: Fordonsunderleverantören inte längre köpvärd

2019-08-20 08:46
Foto: AP Photo/Michael Probst/TT

Continental, den tyska fordonsunderleverantören, har länge - och av goda skäl - erhållit en premievärdering. Continental, den tyska fordonsunderleverantören, har länge - och av goda skäl - erhållit en premievärdering. När tillväxten i sektorn avtar, samtidigt som bolaget plågas av höga fasta kostnader, är detta dock knappast längre motiverat. Det menar Deutsche Bank, som i en ny analys sänker sin rekommendation för aktien till behåll, från tidigare köp.

Riktkursen tas ned till 120 euro, från 140 euro.

Continental är en av världens största däcktillverkare, men också en ledande leverantör av bromssystem, elektronik, säkerhetsprodukter och andra komponenter till fordonsindustrin.

Bolaget har haft gott rykte i marknaden och har länge värderats högre än sektorn i snitt, enligt Deutsche Bank, som alltså tror att det snart kan vara slut på detta.

"Efter tre (eller till och med fyra) vinstvarningar på fem kvartal har vi mött många investerare som inte litar på bolaget på samma sätt som förr."

Bakom bolagets problem ligger enligt bankens analytiker att Continental i flera år satsat på expansion och inte i tid uppfattat signalerna om en marknadsavmattning. Samtidigt föreligger ett stort behov av satsningar på forskning och utveckling.

"Bolaget väntas avisera en större översyn för att motverka kostnadsinflationen, men vi bedömer att detta kan ta längre tid än många tror och att det kan leda till omedelbara nedskrivningar och strukturkostnader som tar tid att beta av", varnar banken, som fortsätter:

"Resultatet pressas av en giftig mix av låg tillväxt, för hög produktionskapacitet och stora investeringsbehov."

Continental är ett bolag byggt för en årlig tillväxt på 5-7 procent, men möter nu snarare 0-2 procent, hävdar Deutsche Bank.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom