Ericssons viktigaste 4G-premiär

På söndag öppnar Verizon sitt 4g-nät i USA, som då blir världens överlägset största. Det är Ericssons viktigaste referensnät – så lanseringen kommer att nagelfaras av Ericssons alla potentiella 4g-kunder.

Det var i början av förra året som det stod klart att Ericsson och Alcatel-Lucent fick det viktiga 4g-kontraktet av Verizon. Då värderade analytiker Ericssons del av kontraktet till över 22 miljarder kronor.

Under uppbyggnaden 2009 och 2010 skulle mellan 7 500 och 10 000 basstationer installeras, berättade Verizons CTO Dick Lynch för Ny Teknik i februari 2009.

Nu är det alltså dags för premiär. På söndag öppnar 4g-nätet på 35 marknader i USA, och Verizon uppger att det från start kommer att nå ut till över 100 miljoner amerikaner.

För Ericsson är det viktigt att lanseringen går smärtfritt. Det är telekomjättens viktigaste referensanläggning så utvecklingen kommer att följas av många potentiella 4g-kunder.

Ericssons vd Hans Vestberg kommer dock inte vara på plats under premiären.

– Det är ett rent Verizon-evenemang och Ericsson gör ingenting speciellt i samband med lanseringen, säger Minako Minako Nakatsuma Olofzon, presstalesperson på Ericsson.

Verizon kommer att sälja två olika 4g-abonnemang. Ett för 50 dollar, ca 350 kronor, i månaden med 5 GB data, ett annat för 80 dollar, ca 550 kronor, i månaden med 10 GB data.

Verizon lovar hastigheter på mellan 5 och 12 Mbit/sekund för att ta emot information och mellan 2 och 5 Mbit/sekund för att skicka information.

4g-modemen som säljs kommer från LG, och kostar 99,99 dollar för ett tvåårsabonnemang. Modemet kan också användas i Verizons 3g-nät, som baseras på den amerikanska ev-do-standarden.

När väl en jätte som Verizon öppnar sitt 4g-nät väntas fler modem och terminaler som klara de höga hastigheterna.

– Verizons lansering av 4g kommer att få fart på utvecklingen av 4g-mobiler, var så säkra, sa Sony Ericsons chef Bert Nordberg. till Ny teknik i våras.

Nu lovar Verizon mer information i januari om kommande 4g-mobiler. Och att de kommer att finnas i mitten av 2011.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.