Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!
Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 08-617 80 00

Expert riktar skarp kritik mot Junckers euro-uttalande

2017-09-13 14:04
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Foto: imago stock/IBL, Stock Connection/REX/IBL

Uttalandet från EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker om att euron ska vara en valuta för hela EU stöter på hård kritik.

I sitt årliga tal om läget i unionen sade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker att Euron är avsedd att vara hela EU:s valuta. Bara två EU-länder har formella undantag - Storbritannien och Danmark.

För att underlätta inträdet i euron föreslår han ekonomiskt stöd för länder utanför unionen att komma ikapp ekonomiskt.

Uttalandet möts dock av skarp kritik från Fredrik Erixon, grundare av EU-tankesmedjan Ecipe i Bryssel.

– Aptiten i de flesta EU-länder utanför den gemensamma valutan för att ansluta sig till den är i princip obefintlig. Om Junckers idé är att politiskt forcera frågan om att de ska ansluta sig skapas nya politiska kriser, säger han till DI.

Erixon tror inte heller på EU-stödet för omställning till euron.

– Det finns inte på kartan att Sverige skulle vilja ta ett varv till om att ansluta sig fullt till euroområdet – och det är än mindre sannolikt i länder som Polen, säger han.

Han menar vidare att Jean-Claude Juncker vill fortsätta med den klassiska EU-federalismen, med en gemensam valuta för medlemmarna, medan Tysklands Angela Merkel och Frankrikes Emmanuel Macron står för en mer pragmatisk idé om hur EU ska utvecklas, där större förändringar kommer att handla mer om djupare samarbete i eurogruppen. Enligt Fredrik Erixon är denna idé är mer sannolik.

– Klassiska EU-federalister av Junckers snitt är en döende skara, säger han.

Elin Hanspers

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom