Chefsekonom: Svajig inflationssiffra – men Riksbanken sänker i maj

De färska januarisiffrorna var i linje med förväntningarna och talar för att Sverige snart når 2%-målet, enligt SEB:s chefsekonom Jens Magnusson.
Chefsekonom: Svajig inflationssiffra – men Riksbanken sänker i maj - dz6b1y47
Jens Magnusson är chefekonom på SEB. Foto: SEB

Inflationstakten enligt KPI landade på 5,4% i januari. Väntat var 5%, enligt den analytikerkonsensus som Bloomberg tagit fram. Även KPIF kom in högre än väntat.

Jens Magnusson, chefsekonom på SEB, menar att inflationssiffrorna “i stort sett” kom in som förväntat.

“De underliggande måtten var rakt på, tror jag. Om man tittar på KPIF-XE, det vill säga utan energi, så var det någon tiondel under Riksbankens prognos”, säger han till Affärsvärlden och fortsätter:

“Vi visste att vi hade lite högre elpriser framförallt jämfört med för tolv månader sedan, så dagens siffror var ganska mycket i linje med förväntningarna”, säger Jens Magnusson och betonar att den underliggande trenden är att Sverige är på väg mot 2%-målet.

Hur tror du att Riksbanken kommer att agera på detta?

“Januarisiffran är svajig eftersom det finns de här korgeffekterna som alltid är lite svårförutsägbara, det vill säga att man viktar om innehållet i själva KPI-måttet i januari. Det här påverkar inte Riksbankens planer så där hemskt mycket”, säger Jens Magnusson och berättar att SEB fortsatt bedömer att en första räntesänkning kommer i maj i år, särskilt ifall Europeiska centralbanken börjar sänka.

Fel läge att prata euro

Under söndagen publicerade SvD en intervju med tidigare riksbankschefen Stefan Ingves, som där lyfter fram att Sverige borde införa euron och även slå ihop Riksbanken och Finansinspektionen till en myndighet. När Afv frågar Jens Magnusson om hans tankar kring detta blir svaret:

“Man kan väl dels konstatera att man blir betydligt friare i sin roll när man lämnat Riksbankschefsjobbet och kan ta ut svängarna lite mer. Det är uppenbart att han inte tyckte det var roligt att sitta ute med de andra icke-euroländerna medan euroländerna gjorde upp om de viktiga delarna i penningpolitiken och den ekonomiska politiken”, säger Jens Magnusson, som inte tror att Sverige är nära att införa euron.

“Det känns inte som opinionen är där och därmed är inte politikerna där. Det är lite synd att den här euro-diskussionen alltid blåser upp när kronan tappar som mest och är som svagast. För det är inte säkert rätt tillfälle att förhandla på, det är bättre med lugnare ekonomiskt klimat och att kronan är på mer normala nivåer”, säger SEB:s chefsekonom.

Sverige, % januari, 2024 Konsensus december, 2023
KPI, YY 5,4 5,0 4,4
KPIF, YY 3,3 3,1 2,3
KPIF exklusive energi, YY 4,4 4,4 5,3

Konsensusdata från Bloomberg

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.