Björn Wahlroos hyllar Riksbanken: ”Skött sig jättebra”

Kritiken mot Riksbanken har varit stundom hård från näringslivshåll. Men Björn Wahlroos applåderar hur Riksbanken hanterat krisen. Den finlandssvenske finansmannen och tidigare Nordea-ordföranden tycker heller inte Sverige ska följa efter Finland och införa euron. "Det är jättebra att ha en egen valuta", säger han till Affärsvärlden.
Björn Wahlroos hyllar Riksbanken: ”Skött sig jättebra” - Allmänt, Björn Wahlroos, Porträtt
Foto: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

”Hade jag vetat att Riksbanken skulle sköta det så som den gjort hade jag röstat för euron hundra gånger om”, sa finansmannen Sven Hagströmer nyligen till Affärsvärlden.

Han är inte ensam om att vara högljudd i sin kritik av Riksbankens penningpolitik. Christer Gardell, Rune Andersson, Sven-Olof Johansson – listan kan göras lång på profiler från näringslivet som stämt in i klagokören.

Men dit hör inte den finlandssvenske finansmannen Björn Wahlroos, som just lämnat sina sista ordförandeuppdrag efter en ytterst framgångsrik karriär i nordiskt näringsliv. Något som han berättar om i en större intervju med Affärsvärlden.

”Kommer placerare alltid skrika om”

Björn Wahlroos är också professor i nationalekonomi och på frågan om hur han tycker Riksbanken sköter sitt jobb säger han:

”Jag tycker den har skött sig jättebra! Och om du ser till den långsiktiga visionen – väldigt bra.”

Han fortsätter:

”I grunden tycker jag att ni har en centralbank med målmedvetna räntehöjningar som upprätthåller en ganska bra balans i penningmarknaden. Det kommer ju naturligtvis näringsliv och placerare alltid skrika om och tycka att det är hemskt.”

Euron skapar svårigheter för Finland

Björn Wahlroos ansluter sig inte heller till den växande skaran euroanhängare i spåren av den svaga kronan.

”Jag har varit road över att de största förespråkarna av euron i den svenska debatten typiskt sett varit människor som inte har något med industri att göra. Ofta har de haft problem med sina amerikanska investerare som är arga på att de förlorat pengar på den svaga kronan”, säger han.

Snarare än på valutan borde fokus flyttas till näringslivets konkurrenskraft, menar Wahlroos.

”Jag förstår de som är lite uppretade över att det har blivit så dyrt att resa till Spanien eller någon annanstans. Men det är ändå ett övergående fenomen. Det viktiga är att man kan försvara sina fundamentala näringars konkurrenskraft.”

För Finland har euron gjort det svårare att parera kriser, menar Wahlroos som inte tycker Sverige ska följa efter grannlandet i valutafrågan.

”Det är jättebra att ha en egen valuta, särskilt när man har en lite dysfunktionell arbetsmarknad. Det är ju det här som Finland har fått uppleva. Vi har en enormt mycket stelare arbetsmarknad och sämre lönebildning än vad ni har i Sverige”, säger Björn Wahlroos och fortsätter:

”Det klarade vi bra så länge vi hade en egen valuta. Då kunde valutan vända ner när arbetsmarknaden inte reagerade utan lönerna bara fortsatte uppåt. I förlängningen blev allt okej. Det är vad som händer i Sverige nu och det ska ni bara vara glada över.”

Läs också: Björn Wahlroos om sin bästa affär – ”Hutlöst lönsamt”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets