Fed antas sänka räntan

Trots de mestadels positiva nyheterna för tillväxten, inflationen och handelssamtalen ser fortfarande den amerikanska räntemarknaden över 50 punkter av sänkningar de kommande två mötena Fed-mötena.

Det finns dock frågetecken kring hur stark den amerikanska ekonomin egentligen är. Det skriver Goldman Sachs i ett kundbrev.

Banken skriver att rädslan för en kraftig avmattning av arbetsmarknaden bevisligen inte realiserats än så länge, efter fredagens sysselsättningsutfall. Både tre- och sex-månaders snittet befinner sig ovanför 170.000, en notering som är 50.000 under 2018 års snitt men samtidigt 70.000 över vad som vanligtvis anses vara hänförligt till stabil arbetslöshet.

Om delaktigheten på arbetsmarknaden fortsätter vara stabil med trenden de senaste fem åren, så kan arbetslösheten återigen förväntas minska igen.

Ett motargument enligt banken är avmattningen i industri-PMI. Goldman tror sig dock se att försämringen i sentimentet hos industriföretagen är hänförlig till pågående lagerjusteringar, något som kan förväntas vara överstökat inom kort.

Feds favorit inflationsmått, Core PCE-inflationen, fortsätter dock vara långt under målet i årstakt. Banken tror sig där se förbättrings signaler och har som huvudscenario att inflationen kommer röra sig upp mot 2 procentsmålet.

Banken tror fortfarande trots dessa argument att Fed kommer sänka räntan 25 punkter vid juli mötet och ytterligare 25 punkter vid september mötet.

Detta på grund av kostnaden att inte sänka när marknaden vandrat så långt anses vara för stor för Fed. Potentiella risker som radas upp om en sänkning uteblir är högre räntor, lägre aktiepriser, större kreditspreadar, en starkare dollar och skulle oundvikligen få Trump att höja rösten ytterligare rörande sitt missnöje med centralbanken.

Något längre ut på kurvan vid slutet av september 2019 och slutet av 2020 tror marknaden på ytterligare 50 punkters sänkningar från Fed.

Här skiljer sig Goldmans syn avsevärt från marknaden då man i stället, om man får rätt på sin syn av den amerikanska ekonomin, tror att Fed kommer reversera sina närliggande sänkningar och pekar på åren 1995-1996 samt 1998 som perioder då liknande scenarier har spelats ut.

Banken anser att höjningar inför presidentvalet hösten 2020 får tas som osannolikt, men deras modeller pekar på att styrräntan återigen tar sig upp till 2,5-3 procent på en medellångsiktig tidshorisont, vilket är konsekvent med en mängd av Feds egna estimat av den neutrala kortsiktiga räntenivån.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.