Fonder sätter vin och whiskey på investerarkartan

Investera i vin och whiskey gör man kanske mest för att själv senare njuta av avkastningen i flytande form. Men det finns en fungerande marknad och en del fonder.
Fonder sätter vin och whiskey på investerarkartan - vin-vinkallare-vinflaskor-700_binary_6982458.jpg

Vin, konst och antikviteter hör till de mer udda investeringarna och hör definitivt hemma i facket för alternativa investeringar. Vad gäller vin och på senare tid även whiskey så finns det dock en fungerande andrahandsmarknad för toppskiktet och några fonder som går att investera i.

I Sverige håller The Single Malt Fund på med att resa mer kapital till sin fond som investerar i whiskey som köps antingen direkt från destillerier eller via handlare och auktioner. Fonden är reglerad av Finansinspektionen och den första i sitt slag och har en livslängd på sex år, varefter den avvecklas. Den handlas på NGM.

Bakgrunden till fonden är att efterfrågan på whiskey stiger stadigt och framför allt på sällsynta premiumsorter. Ett tecken i tiden är kanske att den flaska av Skeppets Whiskey från 1970 som såldes på Bukowskis förra veckan hade ett utrop på 40 000 kronor men klubbades för 91 000 kronor. Skeppets var den första svensk-producerade whiskeyn i ett kortlivat äventyr på Vin & Sprit under 60-talet. Det var en av de billigaste sorterna på Systembolaget och 1969 låg priset på 30 kronor för en flaska.

Vad gäller fina viner finns det två huvudsakliga sätt att investera – genom en egen källare eller en vinfond som bygger en källare. Cult Wines i London erbjuder till exempel hela servicepaketet med lagring av vinerna, handel och tillgång till Liv-Ex, London International Vintners Exchange som är den ledande globala handelsplatsen för fina viner.

Det är fortfarande främst fina Bordeaux-viner som det handlas med och investeras i och det handlar dels om tradition dels om att det är där den största efterfrågan finns liksom bredden och lagringsdugligheten.

Andra områden är dock på uppgång och under 2019 låg andelen Bordeaux av det som handlas på Liv-Ex på 55 procent mot omkring 95 procent tio år tidigare. Det är framför allt Bourgogne, Champagne och italienska premiumviner som gått framåt.

Under 2019 var dock marknaden för fina viner knepig, präglad av osäkerhet. Liv-Ex huvudindex Fine Wine 1000 hade tappat 2,86% på årsbasis den sista november.

– Det är framför allt osäkerheten kring brexit som hållit nere marknaden. Man vet inte hur dyrt och byråkratiskt krångligt det kan bli framöver. Ovanpå det finns Trumps tullar, säger Justin Gibbs som är en grundarna till Liv-Ex.

De senaste fem åren har dock Fine Wine 100 stigit 27,60 procent. Bäst har det dock gått för Bourgogne-viner som under samma period ökade 88,4 procent.

Gibbs uppskattar att det idag finns fonder för fina viner med tillsammans omkring 25 miljoner pund i London som är ett nav för framför allt fina Bordeaux-viner. Han uppskattar att omkring en tredjedel av alla sådan viner ligger lagrade i London.

På andra sidan kanalen håller Wine Source som bäst på att starta en lite annan typ av fond. Istället för att lägga pengarna vinerna så ska Vineyard & Terrior Fund investera direkt i vingårdar och vinodlingsland, alltså inte i själva vinmakaren.

– Vi köper land som sedan vinbönderna hyr på fem år. Det gör att vi har intäkter från dag ett och över ti siktar vi på en årlig avkastning på mellan 8 och 12 procent, säger Simon Lurton som är en av förvaltarna av fonden. Han kommer själv från den kända franska vinfamiljen Lurton och hans far Pierre är vd på både Cheval Blanc och Château d’Yquem, två av världens absolut bästa slott.

Wine Source har redan en vind-fond igång sedan september 2012 och sedan dess har den gett en avkastning på 39 procent. Portföljen för tillfället består av en fjärdedel Bordeaux och en fjärdedel Bourgogne. Fonden har tidigare också investerat i whisky men anser att den marknaden är överhettad för tillfället.

Målet för den nya Terroir-fonden är 50 miljoner euro och enligt Lurton kommer man rikta in sig på områden strax under de allra mest prestige-fyllda och dyra.

– Det handlar om till exempel Rhone-dalen med områden som Hermitage och Crozes-Hermitage och delar av Piemonte och centrala Kalifornien. Där ligger priserna på kanske om kring 6 till 10 miljoner kronor per hektar vilket är klart lägre än i till exempel Bourgogne, säger Lurton.

Fonden har en rätt hög lägsta investering på omkring två miljoner kronor och vänder sig till förmögna privatpersoner och privatbanker. Som en bonus ingår också speciell access till vingårdarna man investerat i och förtur när de släpper sina viner.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.