I-Techs vd inför börsdebuten

Den övertecknade nyemissionen bådar gott inför I-techs notering. "Bolaget är mycket bättre än vad en okulärbesiktning ger vid handen", säger Almi Invests investeringsansvarige Mats Enegren.

Börsaktuella I-tech är, namnet till trots, inte någon nystartad startup som gjort ett halvhjärtat försök att rida på Apples framgångsvåg.

– Jag har blivit bjuden på väldigt många it-konferenser. Och tackat nej såklart, säger bolagets vd Philip Chaabane.

I-tech är resultatet av ett forskningsprojekt från Chalmers som inleddes i början av 2000-talet. Syftet med projektet, som ännu idag är bolagets affärsidé, var att hitta alternativa tillvägagångssätt för att hantera marin påväxt som ökar bränsleåtgången och leder till stora energiförluster.

– Det var grundarna som kom på idén till namnet. De forskade på ytor och biologi, så fick det bli I-tech, kort för Interface technology. Men det är själva substansen, Selektope, som är det unika i verksamheten, säger Philip Chaabane, som kom till bolaget 2013.

Selektope är den framtagna färgtillsatsen som motverkar påväxt av havstulpaner på fartyg. Vd:n berättar att det tog ”enormt lång tid” för att få substansen godkänd, men när den väl legitimerades gav det en stor positiv kommersiell effekt.

– När man väl har kommit igenom processen så finns det inte så många alternativ på marknaden. Vi är kanske sex, sju stycken som aktivt finns tillgängliga på marknaden, säger han.

Bolaget tog in privatkapital redan 2006 och ännu idag finns den första finansiella partnern, det First North-listade investeringsbolaget Vicore Pharma, kvar som största ägare i bolaget. Även det statliga investeringsbolaget Almi Invest, gick in tidigt i bolaget.

– Vi har varit med i nästan 15 år. Jag måste säga att bolaget är mycket bättre än vad en okulärbesiktning ger vid handen, säger Almis investeringsansvarige Mats Enegren.

Han medger att alla ägare naturligtvis tycker att sitt eget bolag är det bästa, men vidhåller att I-tech ligger helt rätt i tiden med en dramatisk ökning världshandeln på haven.

– Både marknaden och bränslekostnader ökar. Selektope är en unik produkt som kommer behövas mycket framöver, säger han.

På måndag är det alltså dags för bolaget att gå till börsen. Nyemissionen inför noteringen övertecknades och bolaget tillförs cirka 38,5 miljoner kronor.

”Vi har nu de nödvändiga resurserna för att fullt ut genomföra vår tillväxtplan med ambitionen att inom kort etablera I-Tech som ett snabbväxande och lönsamt bolag”, skrev Philip Chaabane i ett pressmeddelande efter den lyckade emissionen.

Fjolårets omsättning landade på 17,8 miljoner kronor och ett resultat på minus 8,4 miljoner kronor. Bolaget redovisar fortfarande förlust, men i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt spådde Philip Chaabane att bolaget kan nå lönsamhet från slutet av 2019 utan en kraftig expansion av antalet anställda. Just nu består personalstyrkan av sju personer, med en åttonde som tillträder i juli.

Bolagets största marknad är Asien, där ungefär 80 procent av den totala marknaden finns. Men nu behövs mer pengar för att växa i takt med kunderna, säger Philip Chaabane.

– Det handlar om att bygga industrikapital och göra förbättringar i informationskedjan för att tjäna mer pengar och få ägarspridning.

Bolaget ska listas på First North där Jondetech, som tillverkar en IR-sensor, gjorde entré under fredagen. Bolaget fick en tuff start och handlades ned 30 procent jämfört med teckningskursen på 16 kronor i nyemissionen inför noteringen.

Men varken Philip Chaabane och Mats Enegren är särskilt oroade över ett svagt mottagande på börsen.

– I så fall en mer positiv nervositet. Det är ju helt klart viktiga dagar, man vill ju inte gå till börsen en svag börsdag då index faller. Men bolaget får ett kvitto från marknaden, och marknaden har ju nästan alltid rätt, säger Mats Enegren.

De båda är nöjda med valet av marknadsplats. Kostnaderna hålls nere och bolaget får en internationellt gångbar garant i form av Nasdaq, säger Philip Chaabane.

– Det är viktigt för oss att få kopplingen med Nasdaq. Vi är fortfarande det lilla företaget i Göteborg som ska försöka ha en dialog med stora färgbolag, stora pengar och som finns över hela världen. Att ha Nasdaq i ryggen gör att vi kan bygga en mer robust struktur runt I-tech och få kunderna att känna en sig tryggare med oss.

Även en notering på Small Cap har diskuterats, berättar han. Men fördelarna med ökad tillgång på institutionellt kapital övervägs av höga inträdeskostnader och krav på börserfarenhet i ledning och styrelse.

– Dessutom har institutionellt kapital varit ganska frekvent även på First North. Men det kanske ändras framöver.

I-tech listas på First North på måndag 28 maj.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.