Inför onsdagens rapportflod

Ett fastighetsbolag, ett it-företag och en nätmäklare lämnar rapport för årets första kvartal på onsdagen.
Inför onsdagens rapportflod - index-penna-aktier-affarsvarlden-700_binary_6878447.png

Först ut i onsdagens rapportflod är Hemfosa. Klockan 7.30 släpper fastighetsbolaget sin rapport som ska innehålla mer detaljer kring den koncernuppdelning som annonserades i höstas. Man har hittills meddelat att man överväger att dela ut det nya bolaget, som främst ska innehålla de mer transaktionsinriktade kommersiella fastigheterna, till Hemfosas stamaktieägare och notera det på Stockholmsbörsen under det andra halvåret 2018.

Aktien fick sig en rejäl skjuts uppåt när bolaget i början av november förra året meddelade planerna på en bolagsklyvning. Men nu har kursen stabiliserats och är upp 2,5 procent sedan dess.

Näst på tur är it-bolaget Proact som sedan toppen i juli är ned 28 procent på börsen. En negativ organisk tillväxt under det fjärde kvartalet kombinerat med plötsliga förändringar i ledningen har lett till att flera investerare börjat darra på manschetten. Efter bolagets kvartalsrapport och vd Jason Clarks sorti i början av februari sålde Swedbank Robur av hela sitt innehav om 895 410 aktier, motsvarande 9,6 procent av aktierna i bolaget.

Affärsvärlden såg dock att botten var nådd och rekommenderade köp i början av mars.

”Nu ser vi ett bra läge att utnyttja förtroendeknäcken efter ordförande- och vd-avhoppen och köpa Proact till en klart attraktiv värdering. I vårt ettåriga perspektiv tar vi sikte på 185 kronor”, löd motiveringen.

Köprekommendationen gav effekt och aktien klättrade över 10 procent under veckan. Nu har kursen dock stabiliserat sig på en nivå runt 154 kronor.

I onsdagens rapport håller analytikerna utkik efter ytterligare information om en ny permanent vd i bolaget. Rekryteringsprocessen väntas vara klar efter sommaren, fram till dess är Per Javestad tillfällig vd. I övrigt väntas ett resultat i linje med fjolåret, drivet av fortsatt negativ tillväxt.

Nätmäklaren Avanza rapporterar sitt första kvartal klockan 8.15. Aktien lever ett volatilt liv på börsen, men när fjolårets bokslut kom in över analytikernas prognoser gick kursen spikrakt upp, vilket fick Affärsvärlden att råda till sälj.

”Historiskt höga värderingsmultiplar på cykliska vinster som sannolikt är nära zenit. Med courtageintäkter som står för knappt hälften av intäkterna riskerar ett surt börsår att sänka courtage­intäkterna väsentligt. I ett sådant läge är ett p/e-tal kring 32, historiskt sett högt, inte attraktivt”, löd säljrekommendationen i februari och läsarna rekommenderades att plocka upp aktien på nivåer kring 340 kronor.

Extra intressant i onsdagens rapport är huruvida fjolårets stora trend i kryptovalutor och cannabisaktier håller i sig. Under det fjärde kvartalet stod handeln i kryptovalutor för 7 procent av de totala courtageintäkterna.

 

Rapportschema för onsdagen den 18 april:

Hemfosa (kl 7.30)

Proact (kl 8.00)

Avanza (kl 8.15)

OEM (kl 14.00)

Malmbergs (lunchtid)

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.