Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Köpläge efter kursras

2018-03-07 18:00
Foto: Pharaoh / Alamy/All over press

Proacts senaste år på börsen kan summeras: upp som en sol, ner som en pannkaka. Nu är det läge att stiga på igen.

KÖP. Datalagringsspecialisten Proact har varit en minst sagt volatil historia det senaste året. Från årsskiftet 2016/2017 steg aktien från knappa 150 till 225 kronor i augusti i fjol. Därefter har aktien raskt raderat ut hela uppgången.

Det började osa katt när styrelseordföranden Anders Hultmark i november sålde nästan hela sitt innehav i Proact. I december framkom sedan att han inte ställer upp för omval. Den 1 februari slutade sedan vd ­Jason Clark på dagen och en vecka senare redovisade bolaget ett småljummet bokslut som sänkte aktien ytterligare.

Fjärde kvartalet såg väldigt svagt ut med minus 6 procents organisk tillväxt, men Proact mötte ett väldigt starkt jäm­förelsekvartal med stora systemleveranser i USA. Vidare är den organiska tillväxten ett mindre viktigt mått i ett Proact som försöker konvertera kunderna till bolagets molnlösning.

På den positiva sidan stack just molnverksamheten ut med 18 procents tillväxt i årstakt, vilket innebär ett välkommet trendbrott efter flera kvartal med ­vikande tillväxttakt. Kassaflödet var samtidigt urstarkt, med följden att Proact nu sitter på en ­nettokassa på 40 miljoner. Det är därmed upplagt för nya förvärv.

På ägarsidan skedde också en intressant förändring när private equity-bolaget Triton flaggade upp för 8 procent av aktierna i mitten av februari. Det återstår att se om de försöker lägga väntarna på hela Proact.

Aktien handlas nu till ev/ebit 8,4 eller p/e 12,0 på resultatet för 2017. Det innebär extremt nedtryckta förväntningar på ett bolag som under lång tid växt med över 10 procent per år och ökat vinsten i ännu snabbare takt. Efterfrågan på bolagets tjänster lär fortsätta att öka framöver då datamängderna ökar i rask takt samtidigt som data blir en allt viktigare tillgång för allt fler ­företag och organisationer.

I slutet av oktober, i nummer 43/2017, sänkte Affärsvärlden Proact till en neutral vänta-­rekommendation vid kursen 205 kronor. Det var bra, om än inte perfekt tajmat. Nu ser vi ett bra läge att utnyttja förtroendeknäcken efter ordförande- och vd-avhoppen och köpa Proact till en klart attraktiv värdering. I vårt ettåriga perspektiv tar vi sikte på 185 kronor.

Johan Högberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom