Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Inga kvinnor i PE-ägda bolags styrelser

2019-04-16 07:29
Foto: Martin Barraud/TT

Det är tunnsått med kvinnor i riskkapitalets styrelserum. Över hälften av de svenska portföljbolagen saknar kvinnor i styrelsen, visar Affärsvärldens kartläggning.

Det är känt sedan tidigare att det saknas kvinnor i toppen på riskkapitalbolag som opererar i Sverige. En kartläggning som Affärsvärlden har gjort visar att det till stor del också går igen i de svenska portföljbolagens styrelser och vd-poster.

I styrelserna för 185 svenska portföljbolag som ägs av de 26 tongivande riskkapitalfirmorna inom buyout sitter det kvinnor på 12,5 procent av styrelsestolarna. Hela 51,8 procent av styrelserna saknar kvinnor helt och hållet och kvinnliga ordföranden utgör 6,5 procent. Det finns 14 kvinnor på vd-poster, vilket utgör 7,6 procent.

Det kan jämföras med börsen där det enligt Andra AP-fondens kartläggning visade att de 320 bolagen på Stockholmsbörsen totalt har 33,9 procent kvinnor bland styrelserna. Andelen kvinnliga vd:ar låg på 8,6 procent i den rapport som släpptes i juni 2018. I en bredare undersökning nyligen gjord av Almi som omfattar 55 000 svenska företag så låg andelen kvinnor i styrelserna på 19 procent.

Affärsvärldens undersökning omfattar buyout-firmor med någon form av institutionellt upplägg med flera externa investerare i en fondstruktur. Arbetstagarrepresentanter har inte räknats med och portföljbolagen har huvudkontor och säte i Sverige.

Styrelser i portföljbolag skiljer sig från börsstyrelser på flera sätt. De är genomgående klart mindre till antalet och har ofta en större operativ roll samtidigt som typiskt sett en eller flera investeringsansvariga från riskkapitalfirman sitter i styrelsen. Övriga ledamöter kommer ofta från nätverk som byggts över en längre period.

Svenska riskapitalägda bolag

Antal: 185
Andel kvinnor i styrelserna: 12,5 procent
Andel kvinnor som ordförande: 6,5 procent
Andel kvinnliga vd:ar: 7,6 procent.
Andel styrelser utan kvinnor: 51,8 procent.

Jan Lindroth

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom