2 november 2023 13:08

Kvartilgrundaren satsar på onoterat – blankar investmentbolagens innehav: ”Fiffigt”

Efter 30 år i finansbranschen vet Torbjörn Olofsson fortfarande inte om han haft tur eller skicklighet - trots att hans fond slagit index med 30 procentenheter sedan start. "Jag var nog lite turist i fondmarknaden när jag grundade Kvartil", säger den tidigare hedgefondräven, som startat ännu en investmentbolagsfond - med fokus på de onoterade innehaven.

Torbjörn Olofsson omnämns ibland som en “räntelegend” efter alla år på Brummer & Partners hedgefond Nektar.

Och när dåvarande Riksbankschef Bengt Dennis chockhöjde räntan till 500% hösten 1992, jobbade han med valutareserven på Riksbanken.

”Just när det small satt jag faktiskt i karantän i någon korridor där uppe, för jag hade fått nytt jobb på Investor“, säger han och pekar ut genom fönstret mot Riksbankens mörka fasad.

Vi träffas i en hotellobby vid Brunkebergs torg, då Kvartil Fonder precis håller på att byta till en större kostym i nya lokaler.

“Räntehöjningen var en chock på många sätt för det var otänkbart, men det hade ju varit ohyggligt stökigt under två-tre års tid. Räntorna och valutareserven åkte upp och ner. Det var som någon sorts undantagstillstånd och det där blev kulmen”, minns han.

En svettig Bengt Dennis ger besked om 500% marginalränta vid en presskonferens i september 1992. Foto: Björn Larsson Ask / SCANPIX

Jobbet på Riksbanken var Olofssons första efter civilekonomexamen och det var inte snack om att håla papper:

“Vi var ett ungt gäng som fick ohemult mycket ansvar med miljardbelopp, utifrån hur oerfarna vi var. Det var en lärorik tid. Och rolig.”

“TRÅKIGHETEN ÄR TJUSNINGEN”

Idag har han också ansvar för miljardbelopp, om än inte en hel valutareserv. Kvartil Fonder, som han grundat och är VD för, förvaltar 2,3 miljarder kronor fördelat på tre fonder.

Den första som startades 2018 var Kvartil Multi Asset, en ren ETF-fond.

“Den utformades bokstavligen efter hur jag ville placera mina egna pengar, billigt och effektivt med ETF:er. Det är en svår produkt att sälja – helt utan storytelling och ganska tråkig. Men det är hela poängen, den ska vara stentråkig, det är tjusningen.”

Olofssons idé när han grundade Kvartil var fonder med låga avgifter, långt ifrån hedgefondvärldens high watermarks och dyra luncher.

Torbjörn Olofsson

Grundare och VD Kvartil Fonder
Ålder: 58 år.
Bakgrund: Förvaltare och ordförande för hedgefonden Nektar, partner och styrelseledamot Brummer & Partners, treasuryförvaltare på Investor AB, Sveriges Riksbank, civiliekonom från Uppsala.
Familj: Fru och två döttrar.
Poddtips: Hard Fork och Tech Crunch. ”Hard Fork är veckans höjdpunkt med fingret på alla technyheter”.

Fick du nog av höga avgifter på Nektar?

“Ja lite”, säger han med ett skratt.

Trots lång branscherfarenhet och 15 år som förvaltare på Brummer, så var det inte helt lätt att dra igång en egen fond berättar han.

“Det var rätt naivt på många sätt, jag förstod nog inte riktigt hur fondmarknaden fungerar. Jag kunde ju hedgefonder, men de är speciella. Har du bra avkastning då kommer pengarna – har du dålig avkastning så åker allt ut.”

Att sälja mot privatpersoner utan distributionsplattform blev en utmaning.

“Jag tänkte att om jag gör en bra grej så säljer det sig väl självt? Men det är inte så det funkar, man behöver distributionsnätverket via plattformarna. Jag var nog lite turist i fondmarknaden när jag började.”

SLÅR INDEX MED MARGINAL

Turist eller inte, så startade Olofsson ännu en fond, investmentbolagsfonden Kvartil Investmentbolag+ Calculus.

Idag har den cirka 13 000 ägare hos Nordnet och Avanza. Kvartils kunder är främst mindre institutioner, som stiftelser och family offices. Många har följt med sedan Olofssons tid på Nektar.

”Sedan har det ju gått rätt bra i förvaltningen också”, säger han lågmält.

Investmentbolagsfonden är den som gått bäst. Sedan starten i november 2019 har den slagit jämförelseindex OMX GI med 30 procentenheter och är upp 59%.

Idén bakom fonden är enkel. Om ett investmentbolag handlas till premie så äger fonden de underliggande innehaven istället. Om det handlas till rabatt så äger fonden investmentbolaget.

INTE ROCKET SCIENCE

“Det är inte rocket science, det enda vi bryr oss om är att handla på de här rabatterna. Gör man det bara systematiskt, på samma sätt hela tiden, så har man ganska bra odds, framförallt över tid.”

Torbjörn Olofsson menar att det finns en “sund förnufts-byggnad”, när det gäller investmentbolag. Blir det för billigt – eller för dyrt – i förhållande till tillgångarna det äger så rättar marknaden till det.

“Det är inte ett perfekt arbitrage, men det finns ett arbitrageliknande förhållande.”

Under sin tid på Riksbanken var Torbjörn Olofsson kollega med nuvarande Riksbankschef Erik Thedéen. “Vi var ett gäng i samma ålder som precis kommit ut från skolan, det var en spännande tid.” Foto: Åsa Swee

Investmentbolag och konglomerat som Ratos, som bara har onoterade innehav, äger de i begränsad omfattning, då de underliggande tillgångarna inte går att replikera. Inte heller de allra minsta investmentbolagen.

“Vi äger nästan samma tillgångar hela tiden. Ibland äger vi dem i investmentbolagsskalet, ibland utanför skalet.”

Fonden använder sig av statistiska modeller och maskininlärning, men tar diskretionära beslut när det gäller handeln.

“I början testade vi att köra helt automatiserat, med bara maskininlärning, men ‘man plus machine’ är fortfarande bäst. En viss handpåläggning behövs.”

AI SOM GUNGFLY

När det gäller användningen av AI drar Olofsson en parallell till vädret och gungfly:

“Om du gör en väderprognos med hjälp av AI så påverkar det inte vädret. I finansmarknaden däremot, gör du en prisprognos så påverkar det priset. För när prognosen är klar och du börjar handla så ändras priset. Det blir som ett gungfly. Det är möjligt att det går att få till, men det är väldigt svårt. Man ska nog vara försiktig med det där.”

I början av året lanserades en tredje fond, Kvartil Liquid Private Assets. Ännu en investmentbolagsfond – men med fokus på de onoterade innehaven.

Investmentbolag

KVARTIL FONDER

Förvaltat kapital: 2,3 miljarder kronor

Kvartil Investmentbolag+ Calculus: +59,6% sedan start i november 2019. I år +4,3%.
Största innehav: Investor, Lundbergs, Latour, Kinnevik, Volvo, Sandvik, Industrivärden, Lifco, Indutrade, Handelsbanken.

Kvartil Multi Asset: +21,4% sedan start i november 2018. I år +2,7%.

Kvartil Liquid Private Assets: -11,8% sedan start i mars 2023.

För att komma åt de onoterade bolagen så köper fonden investmentbolaget, men kortar alla de noterade innehaven. På så sätt blir fonden lång enbart de onoterade.

”Jag tycker att det här är väldigt fiffigt. Tittar man på de senaste tio åren så har avkastningen i investmentbolagens onoterade innehav varit mycket högre än resten av portföljen. Det har varit väldigt bra även i förhållande till private equity.”

Även här är avgiften en del av uppsidan menar den tidigare hedgefondräven.

“I private equity betalar du kanske 5-6% i avgift per år, medan i investmentbolagen så är snittkostnaden ungefär 15 punkter. Dessutom har du likviditeten.”

“Det här gör det möjligt för investerare att komma åt de onoterade bolagen. Det tycker jag är kul.”

“EN VÄLDIG LEVERAGE”

Nackdelen med strategin är att det bitvis kan bli hög hävstång.

I ett bolag med 20% onoterade innehav måste fonden köpa fem enheter av investmentbolaget och sedan sälja fyra enheter av de noterade bolagen för att få 100% exponering.

“Det blir en väldigt leverage, vilket sätter begränsningar, men det går inte att göra på något annat sätt för att frilägga de onoterade innehaven. Man får bita i det sura äpplet”.

Fonden har fram tills nyligen bara varit tillgänglig hos Kvartil, då Torbjörn Olofsson är lite tveksam till handeln hos nätmäklarna.

”Folk är rätt aktiva på plattformarna, ut och in, upp och ner. En sån här produkt ska man hålla under ganska lång tid. Många transaktioner gör också att det blir pyssligt med att räkna på limits och låna aktier. Det finns ett skäl till varför PE-bolagen vill låsa in folk i tio år.”

Vad händer om det blir en shortsqueeze i något av bolagen?

“Då blir det dyrt, men den risken får vi leva med. Varje enskild kortposition är inte särskilt stor och marknadsrisken är faktiskt lite lägre än aktiemarknaden.”

Namnet Kvartil kommer från målet att ligga i den övre kvartilen när det gäller avkastning och i den lägre när det gäller avgifter.

”Vi ligger ungefär där. Det är liksom tråkigt på ett sätt, men tjusningen med en sådan här grej är att den kommer aldrig vara bäst, men inte heller sämst.”

“De som man ska tjäna pengarna på är inga dumhuvuden i allmänhet, så jag måste vara bättre än vad de är. Det är rätt jobbigt, men kul.” Foto: Åsa Swee

SPECIELLT MINDSET

I en värld med allt högre krav på snabba resultat och kvicka fixar, krävs det ett speciellt mindset hos investerare för att hålla fast i innehaven, menar Olofsson.

“Speciellt högpresterande människor har en tendens att tänka ’Jag är nog lite smartare och kan slå marknaden’. Det sitter väldigt djupt hos många.”

“Det kan vara folk som har varit framgångsrika inom något helt annat område. Av någon anledning så kommer de till finansmarknaden och tänker ’Jag kan det här bättre’.”

Trots att Torbjörn Olofsson jobbat i 30 år med aktiv handel så är han inte säker på att han kan det bättre än någon annan.

“Jag kanske bara har haft tur. Det kanske bara har varit en slump.”

Tänker du fortfarande så, efter alla år?

“Ja, finansiella marknader är väldigt speciella på det viset. Man kan inte utesluta att det är skicklighet som gjort att man tjänat pengar. Men man kan heller inte utesluta att det är tur.”

 

Här hittar du fler intervjuer

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.