Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Järnmalmspriset nära 5-årshögsta

2019-06-18 15:22
Foto: Auscape/UIG/REX/TT

Järnmalmen rörde sig på tisdagen åter mot de nivåer som noterades i slutet på förra veckan, det högsta priset på fem år, efter att ha sjunkit tillbaka något på måndagen.

I januari kollapsade en damm i Brasilien som ledde till att brasilianska Vale produktionsstoppade sin största gruva i Minas Girais, vilket fick priset på järnmalm att stiga.

Utbudet av järnmalm minskade även efter en tropisk cyklon som drabbade nordvästra Australien, som är den näst största producent av järnmalm i världen.

Kina, som är världens största konsument av järnmalm, upplevde en minskad import av råvaran under året. Lagret av järnmalm i kinesiska hamnar noteras även vara på sin lägsta nivå sedan början på 2017.

"Överlag har vi sett pristoppen, men vi förväntar oss att en stark prissättning håller i sig i det andra kvartalet in i det tredje", menar JP Morgan i en analys.

Vidare påpekar JP Morgan att i det fjärde kvartalet kommer priset troligtvis att falla tillbaka och hänvisar till återupptagen gruvverksamhet, minskad global tillväxt och en återhämtning av leveranser till Kina.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom