Oljepriset rusar efter USA:s attacker: ”Kortsiktiga effekter”

Brentoljan rusade till över 80 dollar/fatet på fredagen efter USA:s och Storbritanniens flygräder mot Huthirebellerna i Jemen. Men på lite längre sikt tror experter på fallande oljepris. ”Utbudet på råolja ser ut att vara ganska stort”, säger Eric Westerholm på Preem till Affärsvärlden.
Oljepriset rusar efter USA:s attacker: ”Kortsiktiga effekter” - ADDITION Yemen Red Sea Tensions
Foto: UK Ministry of Defence via AP

USA och Storbritannien har genomfört flygräder mot den Iranstödda Huthi-rörelsen i Jemen under natten mot fredag svensk tid. Räderna är ett svar på Huthi-rebellernas attacker mot civil sjöfart i Röda havet, som gjorts i protest mot Israels bombningar av Gazaremsan.

Danska jätten stoppar flottan

Nordsjöoljan Brent har stigit mer än 3,5% på fredagen och passerat 80 dollar/fatet. Rusningen sker i kölvattnet av attackerna med växande oro för fler leveransstörningar och att situationen i Mellanöstern ska trappas upp ytterligare.

Rederier har den senaste tiden tvingats skicka fartyg på en betydligt längre och dyrare rutt runt Afrika.

Den danska tankbåtsjätten Torm, som äger cirka 80 fartyg, har stoppat hela sin floppa från att ta vägen genom södra Röda havet, rapporterar Bloomberg.

Men störningarna väntas främst få kortsiktiga effekter enligt experter som Affärsvärlden talat med. För drivmedelsbolaget Preem passerar en väldigt liten del av bolagets olja som når Sverige Suezkanalen. Huvudsakligen kommer den från Nordsjön, men priset sätts fortfarande världsmarknaden.

“Oftast är det så att när risken ökar, då stiger oljepriset. Det är en svårare lösning att inte gå igenom Suezkanalen, så de kortsiktiga effekterna kan bli ett stigande oljepris”, säger Eric Westerholm, som är varuförsörjningschef på Preem.

Trenderna talar för lägre priser

På längre sikt betonar Eric Westerholm att det finns flera faktorer som snarare håller emot, och borde tala för sjunkande oljepriser.

“Kortsiktigt ser utbudet på råolja ut att vara ganska stort.”

“Den fysiska utbudstillgången ser helt okej ut på kort sikt. Man kan inte kalla det överskott, men det ser något bättre ut på utbudssidan än på efterfrågesidan. Senaste halvåret har vi sett att efterfrågan på oljeprodukter har gått ner lite, eftersom det går sämre ekonomiskt”, säger Eric Westerholm som påpekar att det är svårt att spekulera i oljepriset.

Överutbud på marknaden har också fått investmentbanken Citigroup att sänka sina prognoser för Brentoljan för 2024 och 2025, trots situationen i Mellanöstern.

Prisprognosen kapas med en dollar till 74 dollar fatet under 2024, och med 10 dollar till 60 dollar fatet under 2025, rapporterar Reuters.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Kareby Finans