Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Kamprad junior mot Ikeas topp

2008-05-13 21:00

Ingvar Kamprads yngste son har i tysthet avancerat i Ikea. Officiellt ska Mathias Kamprad numer jobba med framtidsfrågor i styrelsen, men i själva verket kan han vara på väg att ta över som koncernchef.

Mathias Kamprad - Ingvar Kamprads yngste son, det svarta fåret som blivit vitt, den ende av de tre bröderna med koncernchefspotential - har tagit ytterligare ett steg mot Ikeatoppen.

Den 1 mars lämnade Mathias Kamprad, som fyller 39 i sommar, jobbet som chef för Ikea i Danmark som han haft i nära fyra år. Officiellt är motivet att arbeta i styrelsen för bolaget som driver varuhuskoncernen, Ingka Holding.

- Han ska koncentrera sitt arbete till de olika styrelseposter han har, främst Ingka Holding. Primärt ska han använda de detaljerfarenheter han har för att utveckla Ikea, säger Ikea Danmarks pr-chef Jesper Søefeldt.

Søefeldt hävdar att han är felciterad på danska tidningssajten Business.dk där han påstås ha sagt att Mathias Kamprad ska jobba i koncernledningen. Även sajtens systertidning Berlingske Nyhedsmagasin har skrivit att Mathias Kamprad jobbar på koncernnivå och därtill har flyttat till Sverige.

Ikeakoncernen, och dess styrelse, har sitt säte i Leiden i Holland, medan Ikeas koncernchef Anders Dahlvig, åtminstone tidigare, har bott i Helsingborg.

- Dahlvig jobbar både i Helsingborg och i Leiden i Holland, säger Jesper Søefeldt, som inte säger sig veta var vare sig Anders Dahlvig eller Mathias Kamprad bor.

Oavsett om Mathias Kamprad nu jobbar som assistent åt Dahlvig i Helsingborg eller har en aktiv roll i utvecklingen av Ikea på styrelsenivå ligger han nu i vinnarhålet för att ta över vd-posten. Assistentjobb är inte fy skam i Ikea.

När Ingvar Kamprad lämnade över vd-posten till Anders Moberg 1986 inrättades ett jobb som assistent åt vd Moberg och ordförande Kamprad. En av dem som haft posten är Staffan Jeppsson, sedermera Belgienchef, nu på Inter Ikea. En annan är Anders Dahlvig, som sägs vara sliten efter nio år som chef för en koncern med 118 000 anställda och en omsättning på 190 miljarder kronor. Dahlvig fyller visserligen endast 51 i vår, men ständiga resor kors och tvärs över tidszoner tär på kroppen.

Därtill är Mathias Kamprad enda familjerepresentant i Ingka Holdings styrelse efter att hans morbror Göran Stennert avgått som ordförande till förmån för skatteexperten Göran Grosskopf. Den i koncernen allestädes närvarande Ingvar Kamprad är dock senior rådgivare åt styrelsen, där sönerna brukar alternera. (Mathias Kamprad sitter även i styrelsen för franchisebolaget Inter Ikea och brödernas egen låda, fastighets-, finans- och möbelföretaget Ikano.)

År 2002 pekade Ingvar Kamprad ut framtiden i Financial Times: den äldste sonen Peter, som är ekonom, skulle troligen ta över som ordförande i Ingka Holding och därmed sitta på den högsta formella makten. Mellansonen Jonas, som har gått designskola och är högskolearkitekt, hade gått med på att hålla i produkterna. Och Mathias skulle kanske en dag kunna ersätta Dahlvig.

Enligt Affärsvärldens källor är Mathias Kamprad den ende av bröderna som är ett koncernchefsämne eftersom han har mest driv och är den som tar initiativ och har idéer.

Under sina knappt fyra år som landschef för Danmark har han dubblat omsättningen från drygt 1 miljard danska kronor till drygt 2 miljarder danska kronor, enligt Jesper Söefeldt. Vinsten har dock inte helt hängt med på grund av investeringar.

Samtidigt sägs Mathias Kamprad vara ödmjuk och försiktig. Liksom sina bröder håller han en låg profil utåt. Under sin tid i Köpenhamn har Mathias Kamprad visserligen synts på stadens gator, av nödtvungenhet får man förmoda, men aldrig ställt upp på annat, enligt en av Affärsvärldens källor. Aldrig varit med i några sociala sammanhang, affärsmässiga sammanhang eller näringslivssammanhang. Aldrig ställt upp för en bild i pressen, hållit något anförande eller varit med i något av näringslivsnätverken.

Redan 1998 skrev Ingvar Kamprad i Bertil Torekulls bok om Ikea: "För Mathias återstår varuhuschefsjobbet innan han är färdigskolad."

Nu har Mathias Kamprad gjort sina hundår i sfären, nu kan det vara dags att skola in honom högre upp.

Och Mathias är den av sönerna som är mest lik pappa Ingvar: ingen högskola, skilsmässa och spritproblem. Men medan Mathias hade problem med spriten i unga år har Ingvar Kamprad det alltjämt. Det är inte för inte fadern tar ett antal vita veckor per år. Därtill har de båda bott flott. När Mathias Kamprad bodde i London köpte han en villa för 25 miljoner. Ingvar Kamprad har ett hus utanför Lausanne i Schweiz och en vingård i Provence i Frankrike.

Efter sina stökiga ungdomsår är Mathias Kamprad numera därtill skötsam. Och kanske tillräckligt duktig för att få pröva på koncernchefsposten om något år.

__________________________________________________________

Tre galaxer i Ikeas universum:

1. Ingka Holding - Ikeavaruhusen

Ägare: Stichting Ingka Foundation (holländsk stiftelse)

Land: Leiden, Holland

Styrelse: Skatteexperten Göran Grosskopf (ordförande), Mathias Kamprad, Lars-Johan Jarnheimer (vd Tele 2), Göran Lindahl (före detta vd ABB), Carl-Wilhelm Ros (före detta finansdirektör Ericsson), Bruno Winborg (Ikea), Magdalena Gerger (nordisk marknadsdirektör Arla Foods). Ingvar Kamprad är "senior rådgivare" till styrelsen.

2. Inter Ikea Holding - varumärket


Ägare: Familjen Kamprad.

Divisioner:

Franchisegivare för Ikeakonceptet: Inter Ikea Systems holding.

Finansdivison: Inter Ikea Finance.

Fastighetsdivision: Inter Ikea Real Estate.

Köpcentrum vid Ikeavaruhus: Inter Ikea Centre Group.

3. Ikano holding - fastigheter och finans

Ägare: Peter, Jonas och Mathias Kamprad.

Land: Luxemburg.

Verksamhet: Finans (Ikanobanken), fastighet, försäkring och inredningskedjan Habitat.

Birgitta Forsberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom