Kommentar: Därför kan Astra Zeneca-aktien falla idag

Pfizer försöker slingra sig ur budet genom att höja det. Samtidigt slänger amerikanerna över bollen till Astra Zeneca-ledningen. Kursen kan falla under dagen.

Pfizerbudet på konkurrenten Astra Zeneca höjs igen, nu till 55 pund per aktie i kontanter och aktier, enligt ett pressmeddelande som Pfizer skickade ut under söndagen. Det är en uppgång på 10 procent sedan det förra senast kända budet.

”Detta är det fjärde förslaget som Pfizer gjort”, skriver emellertid Pfizer och hänvisar till att det senaste budet lämnades över i fredags och uppgick till motsvarande 53,50 pund per aktie. Styrelsen och ledningen i Astra Zeneca sade då nej, precis som vid tidigare tillfällen. Fredagsbudet har tidigare inte varit känt för allmänheten.

Genom att kalla budet för det ”slutgiltiga förslaget” indikerar Pfizer att budet inte kommer att höjas fler gånger. Samtidigt bollas ansvaret för att Astra Zeneca-aktien faller tillbaka om budet inte accepteras helt över på Astra Zeneca-ledningen. Ett nej en fjärde gång kan skapa oro i aktieägarleden som ser mångmiljardbelopp rinna ut i sanden.

Ett annat nytt besked i söndagens pressmeddelande är det faktum att Pfizerledningen tydligt uttrycker att bolaget inte har för avsikt att genomdriva ett fientligt övertagande genom att vända sig direkt till aktieägarna. Bolaget vill ha med Astra Zeneca-ledningen på uppgörelsen  – annars får budet falla.

”Pfizer kommer inte att lämna ett fientligt bud riktat till Astra Zenecas aktieägare och kommer enbart att lämna ett bud som rekommenderas av Astra Zenecas styrelse.”

Något annat än ett nej från Astra Zeneca-ledningen vore sensationellt.

Med det senare beskedet öppnar Pfizer därmed för en reträtt ut ur skyttegravskriget med sin brittiska konkurrent.

Märkligt nog kan därmed söndagens höjda bud betyda att Astra Zenecas aktier faller tillbaka under måndagen.

Astra Zenecas styrelse har sedan artikeln publicerats meddelat att de avvisar Pfizers bud. ”Det slutgiltiga budet nådde inte upp till styrelsens syn på värdet”, skriver ordförande Leif Johansson i ett pressmeddelande.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.