Lista: Så värderas börsjättarna – H&M har flest säljråd

Storbankerna är billigast bland Stockholmsbörsens jättar medan Atlas Copco, SCA och Nibe tillhör de dyrare bolagen. Det framgår av analytikernas förväntningar för 2024. Afv listar nu också OMXS30-bolagen med flest köpråd.
Lista: Så värderas börsjättarna – H&M har flest säljråd - omxs30-urval
Afv har sammanställt framåtblickande värdering, analytikernas råd och genomsnittlig uppsida till riktkurs för alla bolag i OMXS30

Enligt analytikernas förväntningar för 2024 är storbankerna lägst värderade bland börsjättarna på Stockholmsbörsen. Samtliga handlas under P/E 10 på förväntad vinst för 2024, visar Afv:s sammanställning av analytikernas förväntningar på OMXS30-bolagen.

Nordea värderas lägst i indexet med ett P/E-tal på 7,4. Storbanken har hela 14 köpråd och endast ett säljråd från analytikerna. Uppsidan till genomsnittlig riktkurs uppgår till 21,7% – tredje högst av de 30 aktierna.

Bland de högst värderade bolagen återfinns Atlas Copco, SCA och Nibe.

Luftvärmepumpsbolaget Nibe har varit på tapeten på sistone efter en ovanligt dyster kursutveckling. Aktien är ner drygt 25% i år. Intressant är att småspararfavoriten har näst störst uppsida upp till analytikernas genomsnittliga riktkurs – den ligger 26,3% högre än nuvarande kurs.

Atlas Copco har tvärtom näst störst nedsida med 9,6% ner till genomsnittlig riktkurs. Bolaget värderas till P/E 31 och utmärker sig som det dyraste bolaget bland börsjättarna efter Electrolux.

Läs också: Analytikern som sänkte Nibe: Det värsta är inte bakom oss

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.