Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Kronofogden auktionerar ut bitcoin

2019-10-10 07:35
Foto: Michael Weber/imageBROKER/REX/TT

I veckan är det åter dags för auktion. Kronofogden har för andra gången utmätt kryptovalutan bitcoin.

– Egendom finns inte bara på garageuppfarten eller i vardagsrummet, utan även på nätet. Numera söker vi tillgångar såväl i datorer och hårddiskar som i telefoner och webbtjänster, säger Johannes Paulson, verksamhetsutvecklare på Kronofogden, i ett pressmeddelande.

För två år sedan sålde Kronofogden bitcoin för första gången och nu är det dags igen. 4,59 bitcoin till ett ungefärligt värde av 370 000 kronor säljs via en nätauktion med start den 11 oktober.

– Att valutan kan användas för anonyma köp har gjort den attraktiv för brottslig verksamhet som penningtvätt, skatteflykt och för att finansiera annan illegal verksamhet. Att vi hittar och mäter ut bitcoin är därför en viktig pusselbit i arbetet med att försvåra och motverka organiserad brottslighet, säger Johannes Paulson.

Förra gången Kronofogden auktionerade ut bitcoin bedömdes värdet till cirka 27 600 kronor. Men när nätauktionen löpte ut stannade högsta budet på 43 000 kronor.

– Jag vet faktiskt inte varför någon är beredd att betala mer än vad det verkligen är värt, sade Max Wallenberg, pressansvarig på Kronofogden.

Elin Hanspers

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom