Michael Wolf lämnar Swedbank

2016-02-09 06:07 Affärsvärlden SIX
Swedbanks före detta vd Michael Wolf. Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT

Styrelsen för Swedbank och Michael Wolf har träffat en överenskommelse om att Michael Wolf lämnar sin befattning som vd och koncernchef per dagens datum. Styrelsen har tagit initiativ till förändringen.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Birgitte Bonnesen till tillförordnad vd. Hon kvarstår även som chef för Svensk bankverksamhet. Rekryteringsarbetet inleds nu för att snarast möjligt kunna presentera en ny vd.

"Michael Wolf har på ett framgångsrikt och inspirerande sätt lett Swedbank till att i dag vara en av Europas starkaste banker med lägre risk och uthållig intjäningsförmåga. För detta förtjänar Michael Wolf stor uppskattning. Styrelsens bedömning är dock att det är dags för ett nytt ledarskap och en ny VD som kan ta Swedbank till nästa nivå", säger Anders Sundström, styrelseordförande i Swedbank.

Michael Wolf kommer i enlighet med sitt avtal att erhålla uppsägningslön och avgångsvederlag, bestående av 75 procent av lönen under uppsägningstiden som motsvarar 12 månader samt avgångsvederlag på ytterligare 75 procent av lönen i 12 månader. Michael Wolfs nuvarande årslön är 13 miljoner kronor. Avräkning på lön och avgångsvederlag sker om Michael Wolf erhåller nytt arbete, skriver Swedbank.

Affärsvärlden SIX

Premiumnyheter

Aktuellt inom