Ratos vd: Svårt att tajma rätt

Ratos blir mer otåliga med underpresterare, men tänker också behålla utvalda innehav längre.
Ratos vd: Svårt att tajma rätt - magnus-agervald-affarsvarlden-700_binary_6855035.png

Ratos kapitalmarknadsdag på måndagen var en relativt avslappnad och nyfiken tillställning, en märkbar skillnad mot senare årens stundtals hårda kritik mot det private equity-inriktade investeringsbolagets strategi. Huvudnumret var den strategiöversyn som presenterades av nye vd:n Magnus Agervald, som kom in sent i höstas från en vd-roll för byggvaruhuset Byggmax.

Grundstrategin står fast: att utveckla en portfölj av 15–20 huvudsakligen onoterade nordiska bolag. Däremot bjöds på flera förändringar kring hur strategin ska bedrivas i praktiken.

Mer otåliga

Ratos ska nu vidta lönsamhetsåtgärder i innehaven snabbare och mer kraftfullt än tidigare. Det kan innefatta att byta ut Ratos investeringsansvariga, att lägga till kompetenser i innehavsledningarna och att understödja med större investeringsprogram för strukturförändringar.

– Man kommer alltid ha bolag som inte går så bra, och man kommer alltid att få dem. Men med ökad otålighet ska vi gå in tidigare och fatta rätt beslut. Vi har även ökat fokus på hur vi ska utveckla bolagen via operativa initiativ, vilket är i linje med min bakgrund från Byggmax, säger Magnus Agervald till Affärsvärlden.

Därtill kommer Ratos att avyttra fler underpresterare i lägen där analysen indikerar att Ratos inte är rätt ägare. Som exempel nämns det senaste årets försäljningar av AHIndustries, AnalyticalInstruments (ena halvan av tidigare innehavet Biolin), samt Euromaint.

Vad gäller den heta transaktionsmarknaden vill Magnus Agervald se Ratos agera balanserat med köp och försäljningar i varje marknadsfas.

– Det är alltid svårt att tajma rätt. Jag tror inte att man bör försöka betta på det ena eller andra, säger Ratos-vd:n.

Inbakat i detta område fanns även nyheten att Ratos överger sina landsvisa investeringsteam och istället organiserar investeringsarbetet i sex pannordiska sektorteam: företagstjänster, bygg (inklusive byggmaterial), konsument/detaljhandel/fritid, hälsovård/life science, industri samt tmt (teknologi/media/telekom). Sektorvalet har utgått från både kompetenser och erfarenheter, men också utifrån Ratos analys av vad som är attraktiva och växande delar av ekonomin framöver.

Säkrad utdelning via utvalda långliggare

Ratos ska nu kunna äga innehav under längre perioder, utan att hela tiden aktivt driva på mot en planerad avyttring.

– I framtiden vill vi komma in i en situation där vi finansierar våra utdelningar genom kassaflöden från våra bolag. Det betyder att vi kommer att behöva ha mer långsiktiga bolag, sådana vi vill utveckla under en längre tid, säger Magnus Agervald.

Agervald förtydligar att Ratos kommer fortsätta att belåna upp nya innehav vid förvärvstidpunkten, precis som tidigare. Men de utvalda kassaflödesinnehaven kommer sedan tillåtas beta av skulden och komma ned i finansiell hävstång, så att alltmer av deras kassaflöden blir över till att finansiera Ratos utdelning.

Det är en skillnad mot senare år då utdelningen säkrats av oregelbundna bolagsavyttringar, och via refinansieringar av innehavslån.

Rent finansteoretiskt är sänkt skuldsättningsambition för långsiktiga innehav lätt att ifrågasätta, och att Ratos storägande stiftelser vill ha stabil utdelning är ingen hemlighet. Men det är också fullt möjligt att Ratos bedömer att börsen mer kommer premiera utdelningsstabilitet och minskad risk för finansieringsfrossa med högre värdering än om Ratos går in för att krama ut sista vinstkronan via belåning.

Mindre och mer flexibel investeringsstorlek

I dagens transaktionsmarknad måste Ratos ofta konkurrera med utländska och finansiellt aggressiva utköpsfonder inom större förvärvsobjekt. Samtidigt tenderar mindre förvärvskandidater att vara lägre värderade.

Ratos har här beslutat att ta bort sin undre storleksgräns för nya investeringar, en gräns som tidigare var lägst 250 miljoner kronor i aktievärde. Den nya riktlinjen blir att ett påbörjat nyförvärv ska ha potential att kunna växa till 0,5 miljarder i aktievärde inom fem år. Det kan möjliggöra för bland annat så kallade plattformsbyggen, där ett mindre första förvärv blir förvärvsplattform för en branschkonsolidering i snabb takt.

På ovansidan vill Ratos nu inte gå över 2 miljarder kronor i nyinvesteringar, tidigare var taket satt till 5 miljarder.

– Det här matchar bättre den värld vi lever i nu, där saker och ting förändras allt snabbare. Med mer flexibilitet kommer vi då att kunna investera i fler typer av bolag, framförallt tillväxtbolag, kommenterar Magnus Agervald.

Ska hålla ned förvaltningskostnaderna

Ratos centrala organisation, inklusive investeringsorganisation och administration, har minskat från 50-talet personer till understigande 30. Många av de som har stannat i investeringsorganisationen har operationell erfarenhet och inte renodlad finansbakgrund, något som kan tänkas passa den nya inriktningen väl.

Årskostnaden för organisationen har gått från över 250 miljoner kronor 2016 till en årstakt på runt 150 miljoner i dag, exkluderat transaktions- och finansieringskostnader. Dagens nivå är målet även framåt.

Dörren öppen för affärer

På Magnus Agervalds sista presentationsbild för måndagen fastslogs kort och gott att Ratos söker tips på nya affärer. Så räkna med förvärvsfest i småbolagssegmentet inom snar framtid. Kan det kombineras med avyttringar av underpresterare till dagens upptrissade värderingar bör Ratos-aktien kunna fortsätta uppvärderas även i det korta loppet.

Affärsvärlden har köpråd på Ratos sedan början av mars i år.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.