Så lyckades Attendo med sitt stora skatteklipp

Vårdbolaget Attendo har gjort rörelsevinster på 1,7 miljarder kronor i riskkapitalbolaget Industrikapitals ägo. Ändå har bolaget inte betalat mer än totalt 46 miljoner kronor i skatt under fem år. Förklaringen är så kallade räntesnurror via skatteparadis.

Förra veckan rapporterade Reuters att vårdbolaget Attendo Care, ägt av Industrikapital, är ute till försäljning och att den förväntade prislappen är 7 miljarder kronor.

Det dröjde inte länge innan tidningsskriverierna var igång. Framför allt rapporterades om stora ersättningar till Attendos vd Henrik Borelius vid en försäljning. Industrikapital uppger dock att förtjänsten för fondandelsägare och ledning, vid ett pris på mellan 6 och 7 miljarder kronor för Attendo, blir låg. Vilka nivåer det till slut blir beror förstås på vad Industrikapital får betalt vid en försäljning.

Attendo är säkert ingen superinvestering för Industrikapital. Bolaget köptes i slutet av 2006, under en period när riskkapitalbranschen var glödhet och vårdsektorn extra hajpad. Dessutom konkurrerade IK med Altor om förvärvet. Men enligt uppgifter till Affärsvärlden så vill IK:s Björn Savén ha Attendo till varje pris – och det fick han också. Prislappen är inte känd men enligt initierade bedömare är det inte omöjligt att Industrikapital betalade multiplar på 12 eller 13 gånger rörelsevinsten för verksamheten. När verksamheten i Finland förvärvades försommaren 2007, handlades vårdbolag på ännu högre multiplar. I dag går verksamheten sannolikt inte att sälja till så höga vinstmultiplar.

Attendo köptes av Industrikapital i slutet av 2006 och bolaget har sedan dess vuxit kraftigt. Omsättningen har stigit från cirka 3 till 6,7 miljarder kronor och rörelseresultatet från cirka 300 miljoner kronor till 525 miljoner kronor. De sammanlagda rörelsevinsterna under dessa år uppgår till 1,7 miljarder kronor, ändå har Attendo bara betalat 46 miljoner kronor i skatt sammanlagt.

Förklaringen till det är att Attendo utnyttjar avdragsrätten för räntor, där en stor del går till att betala för så kallade aktieägarlån. Bolaget hade i balansräkningen för år 2010 aktieägarlån på 2,9 miljarder och räntan löper på 15 procent årligen. En mycket aggressiv nivå kan tyckas, när vanliga banklån brukar ligga kring en tredjedel av det.

Det är via aktieägarlånen som ägarna får avkastning på sin investering vid en eventuell försäljning. Aktieägarlånen är med alla sannolikhet så kallade ”payment in kind-lån” där ersättningarna ges vid en försäljning. Förutsatt att Industrikapital får betalt mer än de 7,3 miljarder som bolaget har i totala räntebärande lån – så att lånen kan betalas tillbaka – så får ägarna ut över 1,5 miljarder kronor i ränteersättningar.

I dag, fredag, ska Attendo omvandla aktieägarlånen till preferensaktier. För preferensaktier finns långtgående möjligheter att utforma villkoren själv. Vilka villkor som kommer att gälla just Attendos preferensaktier har Affärsvärlden inte kunnat fastställa.

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.