Affärsjuristerna om trenden: PE-bolagen kommer vara motorn

Efter ett år av stiltje har affärsjuristerna vind i seglen igen. Under 2023 växte branschens arvodesintäkter i genomsnitt med 6,8%.
Affärsjuristerna om trenden: PE-bolagen kommer vara motorn - affärsjuristerna

Affärvärldens kartläggning visar att den genomsnittliga tillväxten för de affärsjuridiska byråerna ligger på 6,8% i arvodesintäkter. Det ger en genomsnittlig arvodesintäkt per jurist på 4,22 Mkr. Sett till rörelseresultatet har det också en positiv tillväxt på 8,8% för förra året, visar Afv:s kartläggning. Affärsjuristerna har alltså medvind igen.

Förvärvsmarknaden aktiv igen

Jan Dernestam är verkställande partner på Mannheimer Swartling och tycker att marknaden hittills i år är stark.

“Om vi tittar på 2024 hittills har det börjat förvånansvärt bra. Rent generellt är det lite lägre transaktionsaktivitet på M&A-sidan, men vi lägger ändå 5-6% upp mot förra året totalt sett. Vi är en full service-byrå så är det lite lugnare på gungorna tar man igen det på karusellerna”, säger han till Affärsvärlden.

Toppchefen på Mannheimer Swartling tror att energi, tech, fintech och gaming är de sektorer som kommer vara heta på M&A-marknaden framöver.

Jan Dernestam är Managing Partner på Mannheimer Swartling. Foto: Pressbild

“Några av serieförvärvarna har varit lite tilltufsade men de kanske får fart på mindre affärer igen. Annars har vi en oproportionerligt stor private equity-industri i Sverige vars hela affärsidé är att att göra affärer, så den kommer vara en motor”, säger Jan Dernestam.

Louise Brorsson Salomon är VD och verkställande partner på Vinge sedan i april och ser att transaktionerna ökar.

”Förra året var M&A-marknaden ganska lugn till en början förra året men blev sedan starkare och det har fortsatt i år. Vi har haft väldigt många mandat med klienter på deras transaktioner här under våren”, säger hon och betonar att mycket kan hända resten av året.

”2024 började starkt, vilket är roligt. Men vi har en geopolitisk situation i Europa och dess närområden som kan påverka och marknadsräntorna är relativt höga fortfarande, så vi kan se avvaktande inställning i vissa branscher”, säger Louise Brorsson Salomon som också ser ett ökat inflöde av tvister med anledning av konjunkturen.

Topplista: Arvodesintäkt per jurist 2023

# Byrå Arvodesintäkter per jurist (Mkr)
1 White & Case 13,6
2 Gernandt & Danielsson ¹ 6,6
3 Roschier ¹ 6,5
4 Schjødt 5,4
5 Åberg 5,2
6 Andulf 5,0
7 Vinge 4,9
8 Mannheimer Swartling 4,8
9 Linklaters ¹ 4,7
10 Nordia 4,5
11 Cirio 4,2
12 Setterwalls 4,2
13 Hammarskiöld 4,2
14 Cederquist 4,1
15 Born 4,0

1) Brutet räkenskapsår 2022/23

På M&A-marknaden ser White & Case en fortsatt optimism.

”Vi har en otroligt stark pipeline och högt tryck i alla våra affärsområden. Många PE-bolag som varit avvaktande har blivit mer aktiva och vill göra affärer igen, det ökar”, säger Johan Thiman, verkställande partner på White & Case i Stockholm.

Han ser ingen ökad aktivitet i någon särskild sektor, utan noterar istället en ökad aktivitet för både IPOs och utköp från börsen.

”Det är många dialoger som pågår men som ännu inte nödvändigtvis materialiserats i offentliga affärer. Men vi märker att det är många utköp från börsen som planeras”, säger Johan Thiman.

Någon som också ser att bolagsförvärven fortsätter generera inkomster är Niklas Alvestrand Körling, verkställande partner på CMS Wistrand.

“M&A-affärerna har kört på, det har varit bra fart på den sidan även om det finns en liten osäkerhet nu kring räntan”, säger han till Afv och lyfter fram att även obeståndssidan har bra tryck med rekonstruktioner och konkurser.

Dynamiken i branschen

White & Case är den byrå som växer kraftigast i Affärsvärldens kartläggning, +24% under 2023, och är nu den fjärde största byrån med solklart bäst arvode per jurist.

”Vi har investerat strategiskt i rätt personer för att få de bästa teamen. Sen är vi strategiskt disciplinerade och arbetar med några av de största uppdragen och klienterna även globalt”, säger Johan Thiman och betonar att det främst är transaktionerna, särskilt de med riskkapitalbolag, som är viktiga för byrån.

Johan Thiman, verkställande partner på White&Case i Stockholm. Foto: Pressbild

Bland svenska affärsjurister finns en sanning om att White & Cases svenska kontor får intäkter även från klienter de inte längre jobbar med. Men att det skulle handla om att Stockholmskontoret får stora mängder i origination credits, det vill säga en procentandel för varje kund som Stockholmskontoret tagit in men sen inte jobbar fortsatt med, stämmer inte.

”Vi är strukturerade på ett annat sätt än en del andra globala byråer med lokala kontor, delägarna är delägare i en och samma firma. Vi har ingen origination credit utan det handlar enbart om arvodesintäkter”, säger Johan Thiman och fortsätter:

“En av våra framgångsfaktorer, som delvis ligger bakom våra siffror, är däremot våra växande, större, komplexa och internationella transaktioner”, säger Johan Thiman som också ser att antalet uppdrag kommer fortsätta för byrån framöver.

Smal volatilitetskorridor

En tredjedel av Mannheimer Swartlings intäkter kommer från tvister, där byrån arbetar helt globalt.

“Förut var det så att lugnade transaktionssidan ned sig så ökade tvisterna. Den kopplingen är inte lika stark längre eftersom vi gör en hel del internationella tvister som är ganska konjunkturokänsliga”, säger Jan Dernestam.

Mannheimer Swartling har arvodesintäkter på 1,8 mdr kr och 4% tillväxt för 2023. Branschen generellt sett hade en tillväxt på 6,8%.

“Det kan vara ovanligt för andra byråer men är rätt vanligt för oss då vi är så stora. Vår volatilitetskorridor är mycket smalare”, säger Jan Dernestam och lyfter fram att byrån nästan aldrig tar in delägare från sidan utan växer i regel organiskt.

“Hela vår affärsmodell låter kanske tråkig men är stabil. Det är inte en jättehög avkastning men det är en säker avkastning”, säger Jan Dernestam.

Topplista: Tillväxt 2023 för största byråerna

# Byrå Arvodesintäkter senaste bokslut (Mkr) Tillväxt
1 White & Case 870 24%
2 Foyen 263 21%
3 Roschier ¹ 834 17%
4 Setterwalls 899 12%
5 Lindahl 707 11%
6 Delphi 505 11%
7 DLA Piper ¹ 602 10%
8 Vinge 1751 9%
9 Cederquist 472 9%
10 Hannes Snellman 300 9%
11 Baker McKenzie ¹ 323 5%
12 Mannheimer Swartling 1807 4%
13 CMS Wistrand 529 4%
14 MAQS 346 3%
15 Cirio 317 −1%
16 AG 228 −3%
17 Schjødt 343 −7%
18 Gernandt & Danielsson ¹ 506 −10%

1) Brutet räkenskapsår 2022/23

För Niklas Alvestrand Körling har 2024 rivstartat då det var i mars i år som Wistrand blev en del av den internationella byrån CMS med huvudkontor i tyska Frankfurt.

“För vår del blir det en möjlighet att arbeta med klienter i Sverige som vill ha hjälp utomlands”, säger han till Affärsvärlden.

Genom CMS kan den svenska byrån får stöttning med utveckling av IT, AI och administration liksom ESG, inkludering och mångfald. Förra året blev norska advokatbyrån Kluge en del av CMS och det tittas på expansion mot Danmark och Finland med så småningom.

REKRYTERING PÅGÅR

Vad gäller rekryteringen av nya jurister (förra året anställde White & Case tio jurister) menar Johan Thiman att det är viktigt att vara kräsen.

”Vi handplockar varje medarbetare och anställer inga stora klasser, som vissa av våra lokala konkurrenter behöver göra. Vi har råd att vara kräsna och rekrytera rätt personer”, säger han.

Niklas Alvestrand Körling noterar att det fortfarande är stor rörlighet bland advokatbyråerna och att det är viktigt att ha högt i tak för att locka anställda.

“Numera kan vi även trycka på att vi har internationella utbildningar för biträdande jurister och möjlighet att göra sekondment”, säger chefen på CMS Wistrand.

Louise Brorsson Salomon är verkställande partner på Vinge. Foto: Pressbild

För Mannheimer Swartling är det inga problem med rekryteringen. Byrån anställer mellan 65-70 jurister i Sverige varje år, berättar Jan Dernestam.

“Vi hittar alltid de vi vill ha, oberoende av konjunkturen. Våra rekryterare jobbar stenhårt, men en faktor är storleken för oss. Det blir lite av ett självspelande piano ibland”, säger Jan Dernestam.

Under det senaste året har Vinge haft en kraftig rekrytering. 73 jurister har anställts, vilket är 20% fler än tidigare år. Detta förklarar Vinges VD (verkställande partner) så här:

”Vi ser en stor efterfrågan på våra tjänster helt enkelt. Vi ser ett behov av att fortsätta rekrytera vassa jurister under en överskådlig framtid också”, säger Louise Brorsson Salomon.

AI SOM VERKTYG

Mannheimer Swartling har en inkubator, MSA Innovation Lab, där flera AI-bolag utvecklar AI-verktyg för jurister. Inom några veckor kommer flera av AI-verktygen att presenteras, men Jan Dernestam berättar att de kommer hjälpa till med allt från att skriva memon och inlagor till att ta fram utkast till avtal och rättsfrågor.

Niklas Alvestrand Körling, verkställande partner på CMS Wistrand. Foto: Pressbild

“Man blir ju blown away när man ser det. Många tror att vi håller på att utveckla vår egen död, men som den naiva optimist jag är, så är jag helt säker på att vi kommer att dra nytta av det. Det är ett utslitet uttryck snart, men AI kommer inte ta våra jobb, men de som kan AI bättre än vi kan möjligen tar våra jobb”, säger han.

Vinge har även köpte in flera licenser till olika AI-verktyg, som till exempel affärsjuridiska-AI-tjänsten Harvey. Enligt Louise Brorsson Salomon är AI-verktygen tidsbesparande och har stor potential framöver.

”AI-verktygen kräver fortfarande mänsklig handpåläggning, men det frigör tid. Det är ett paradigmskifte absolut, men det gör också att vi kan bli ännu mer fokuserade på rådgivningen”, säger hon.

Precis som många andra byråer har White & Case tagit sig an AI-verktygen.

”Det är oundviklig utveckling som vi omfamnar och försöker göra så mycket vad vi kan med. På global basis utvecklas vi våra verktyg för att stötta på en ganska basal nivå. Man kan använda AI inom ramen för en viss typ av due diligence, som dokumentgrafting, men AI-verktygen är fortfarande relativt underutvecklade för att ersätta helt”, säger Johan Thiman.

Arvodeslistan 2023

# Byrå Arvodesintäkter senaste bokslut (Mkr) Arvodesintäkter föregående bokslut (Mkr) Tillväxt
1 Mannheimer Swartling 1807 1738 4%
2 Vinge 1751 1609 9%
3 Setterwalls 899 803 12%
4 White & Case 870 702 24%
5 Roschier ¹ 834 715 17%
6 Lindahl 707 637 11%
7 DLA Piper ¹ 602 546 10%
8 CMS Wistrand 529 509 4%
9 Gernandt & Danielsson ¹ 506 565 −10%
10 Delphi 505 456 11%
11 Cederquist 472 435 9%
12 MAQS 346 336 3%
13 Schjødt 343 370 −7%
14 Baker McKenzie ¹ 323 308 5%
15 Cirio 317 319 −1%
16 Hannes Snellman 300 276 9%
17 Foyen 263 218 21%
18 AG 228 236 −3%
19 Linklaters ¹ 199 194 3%
20 TM & Parteners 175 170 3%
21 Glimstedt 174 169 3%
22 WSA 164 159 3%
23 Morris Law 151 143 6%
24 Eversheds Sutherland 148 131 13%
25 Hammarskiöld 133 133 0%
26 Nordia 126 104 21%
27 Magnusson 124 114 9%
28 Wigge & Partners 122 131 −7%
29 Gulliksson 117 124 −6%
30 Bird & Bird ¹ 114 119 −4%
31 Kilpatrick 114 115 −1%
32 Andulf 110 102 8%
33 Kaiding ¹ 109 116 −6%
34 Walthon ¹ 97 90 8%
35 Moll Wendén 89 82 9%
36 Born 84 91 −8%
37 Synch 80 85 −6%
38 Titov & Partners 76 67 13%
39 Astra 75 73 3%
40 Norma 74 76 −3%
40 Ramberg 74 70 6%
42 Landahl ¹ 70 67 4%
43 Fondia 68 61 11%
44 Rosholm Dell 66 54 22%
45 Flood Herslow Holme 64 59 8%
46 Amber 62 62 0%
47 Harvest 54 45 20%
48 Kastell 49 38 29%
49 Rosengrens 47 50 −6%
49 Åberg 47 40 18%
51 Kjällgren ¹ 39 37 5%
52 Sigeman & Co 38 27 41%
53 Agenda 34 31 10%
53 Engström & Hellman 34 32 6%
55 LA Partners 32 31 3%
56 Hammar 30 30 0%
57 Gro 25 17 47%
58 Osborne Clarke 24 27 −11%
59 Kompass 21 15 40%
60 Fram 16 17 −6%
61 QAP Legal 15 13 15%
62 More Evander 14 19 −26%
Summa 15180 14208 6,8%

1) Brutet räkenskapsår 2022/23

OM RAPPORTEN

• 62 affärsjuridiska byråer medverkar i undersökningen.
• Uppgifterna samlades in i mars 2024 direkt från byråerna. Vissa byråer har av olika
anledningar valt att inte dela samtliga uppgifter.
• Redovisade uppgifter avser det senast avslutade räkenskapsåret 2023 eller
brutna räkenskapsår som avslutats under 2023.
• Siffrorna avser endast byråernas svenska verksamhet.
• Antalet jurister inkluderar delägare, advokater och biträdande jurister.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.