SEB ändrar ränteprognos efter svag data

Svaga data och en förändrad omvärld gör att SEB nu tror att Riksbanken håller räntan oförändrad under 2020.

Det skriver banken i ett marknadsbrev på fredagen.

Tidigare spåddes en räntehöjning i juli nästa år. Riksbanken själva har talat om en räntehöjning i slutet av 2019 eller början av 2020.

SEB konstaterar att BNP-tillväxten andra kvartalet var svagare än väntat och svagare sentimentsindikatorer visar på nedåtrisker för Sveriges tillväxt.

Trots en inflation som överraskade på uppsidan under sommaren väntas det inhemska pristrycket försvagas i höst.

Centralbankerna har också ändrat sig i en mer expansiv riktning indikerar att även Riksbanken kommer att sänka sin räntebana i september, och SEB:s prognos är nu att Riksbanken håller räntan oförändrad under hela 2020.

”Men med en svag krona och ett fortsatt visst inflationstryck så tror vi att tröskeln för att Riksbanken ska skifta till en lättnadsbias fortsatt är hög”, skriver SEB.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.