Sjöstedt höll tal om vinster i välfärden

Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt talade om vinster i välfärden och regeringsalternativ när han på fredagen höll sitt Almedalstal.

”Efter valet i höst behöver Sverige en rödgrön majoritet och en rödgrön regering. Vi behöver en regering som vågar ta ut en ny kurs för det här landet. Det går inte att göra tillsammans med de som styr nu. Det är därför ett starkt vänsterparti är så avgörande”, sade Jonas Sjöstedt.

”I dag är vi det enda parti som tydligt och klart säger: vi vill ha en regering utan borgerliga ministrar”, fortsatte han.

Sjöstedt sade även att han vill förbjuda vapenexport till diktaturer och lyfte fram det som en väsentlig skillnad mellan om Socialdemokraterna samarbetar vänsterut eller högerut.

Vinster i välfärden och arbetsvillkoren i bland annat vårdyrket var återigen i fokus för Sjöstedt. Han talade om hur arbetet för underbetald vårdpersonal förändrades till det sämre när människor blev kunder efter en privatisering. Han kritiserade riskkapitalbolag och deltidsanställningar. Sjöstedt efterlyster en bättre välfärd med bättre utbildad personal som har fler arbetskamrater.

”Det är dags att ta bort de privata vinsterna ur välfärden”, sade Sjöstedt som även vill ge anställda möjlighet att ta över och driva välfärd som personalkooperativ. Han lyfte även fram bra kommunal välfärd med valfrihet.

Sjöstedt sade att Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti och att partiledaren Jimmie Åkesson är en inbiten högerpolitiker. Sverigedemokraterna har sänkt bolagsskatten för storbankerna med miljardtals kronor, och bildat majoritet i riksdagen för att utöka jobbskatteavdraget som innebär skild beskattning av inkomst och pension, uppgav Sjöstedt.

”Sedan har Åkesson mage att säga att ’vi ska höja skatten för bankerna och sänka den för pensionärerna'”, resonerade vänsterledaren.

Jonas Sjöstedt vill se ett samhälle där långtidssjukskrivna får hjälp, och inte utförsäkras. Han vill ersätta otrygga deltidsanställningar, timanställningar och bemanningsföretag med trygga fasta heltider som gör att man kan planera sitt liv.

Sjöstedt lyfte också fram gröna frågor och sade att Vänsterpartiet är det parti som föreslår de största klimatsatsningarna. Vidare kritiserade han regeringen för att ha sålt svenska utsläppsrätter som inte behövde användas.

Vänsterpartiet vill se skärpningar kring miljökrav när det gäller gruvdrift. Spekulanter ska inte kunna öppna gruvor i Sverige, ta vinsterna och sedan lämna miljöproblemen efter sig, sade Sjöstedt.

”En politik som sätter miljön först kommer att ställa tydliga krav på hur våra pensionspengar i AP-fonderna placeras, och inte en krona ska investeras i de oljebolag som gör sina vinster på att förstöra vårt klimat”, sade han vidare.

Enligt Sjöstedt handlar klimatfrågan om makt och pengar.

”Vi måste ompröva hela den ekonomiska modell som bygger på ständigt ökande tillväxt och ökande materiell konsumtion”, anser Sjöstedt.

”Rött är det nya gröna”, enligt vänsterledaren.

Regeringen Reinfeldt saknar idéerna för framtiden, och den som saknar egna idéer talar hätskt om andras, resonerar Jonas Sjöstedt.

”Vi behöver fler som arbetar, men även fler som vågar säga ifrån när något är fel på jobbet”, sade han angående Reinfeldts arbetslinje.

”Välfärden är inte till salu. Framtiden är inte till salu och vi är inte till salu”, avslutade Sjöstedt talet med att säga.

På lördag är det Folkpartiets dag under Almedalsveckan och på söndag avslutas årets politikervecka med Centerpartiets dag.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.