Sjöstedt: Bra tid att lämna över

Jonas Sjöstedt lämnar posten som partiledare för Vänsterpartiet. Han avgår vid partiets kongress i vår – och flyttar till Vietnam.

Vänsterpartiets ledare ger beskedet att han inte ställer upp till omval vid partikongressen i maj.

– Jag har varit partiordförande i åtta år. Det har varit otroligt roligt, men det är också ett väldigt krävande uppdrag så jag har funderat på att åtta år kanske är lagom, säger Jonas Sjöstedt till journalister efter att ha intervjuats i SVT:s Aktuellt.

Han tillägger att det är en lämplig tid att gå, när det går bra för Vänsterpartiet.

– När jag kandiderade hade vi fyra procent, nu har vi tio, säger Sjöstedt och låter nästan lite som en idrottare som säger sig lämna på toppen.

“Alternativet värre”

Han medger att det finns intern kritik mot att han och Vänsterpartiet släppte fram Stefan Löfven och januariavtalet, som Sjöstedt själv har kritiserat hårt i delar och är på offensiven för att försöka tvinga fram ändringar i. Men alternativet hade varit värre, hävdar han.

55-årige Sjöstedt, som efterträdde Lars Ohly som partiledare, vill inte ge några råd alls till vem det än blir som efterträder honom i maj. Han vill inte ens säga om det borde vara en kvinnas tur.

Enligt Sjöstedt ska partiledningen på fredag diskutera hur processen för att utse en efterträdare ska gå till.

Han ser inte, säger han, några risker för att det utbryter en strid om partiledarposten och politiken som kan ge splittring. Under hans tid, hävdar han, har partiledningen varit sammansvetsad.

– Ofta är det jag som har synts mest, men vi har varit eniga om strategin och besluten och det gör att det känns tryggt att någon kan ta vid på den grunden. Om någon inbillar sig att vi kommer att vara mindre tuffa när det gäller marknadshyror eller Las så kan de glömma det.

Flyttar till Hanoi

Sedan en tid tillbaka har det spekulerats kring om Vänsterpartiledaren funderat på att sluta, eftersom hans familj flyttat till Vietnam på grund av hustruns jobb som ambassadör. Sjöstedt har avfärdat spekulationerna, men när han nu meddelar sin avgång är familjen ett av skälen han anger.

– Jag har längtat mycket efter mina barn och min fru, säger han.

Sjöstedt sitter kvar i riksdagen fram till i sommar, då han lämnar sin plats och flyttar till familjen i Hanoi.

Vänsterledaren avser dock inte att lämna politiken helt och hållet.

“Jag har varit aktiv i Vänsterpartiet under lång tid, även om jag lämnar rikspolitiken i sommar så ser jag fram emot många år som aktiv medlem i Vänsterpartiet och att få delta i den politiska debatten”, skriver Jonas Sjöstedt på Facebook.

Tror på ung kvinna

Magnus Blomgren, docent i statsvetenskap vid Umeå universitet, säger att Jonas Sjöstedt väljer att avgå i god tid före valet 2022 för att ge sin efterträdare en rättvis chans.

– Det är en tajmingfråga, det gäller att ge den nya personen tid att hinna profilera sig och bli en person i offentligheten, säger Blomgren.

Han tror att det mycket väl kan bli en kvinna som tar över efter Sjöstedt, eftersom partiet har haft två manliga partiledare på raken samtidigt som Vänsterpartiet profilerar sig som ett parti som driver jämställdhetsfrågor. Om en kvinnlig kandidat dessutom är ung, ökar chansen ytterligare att bli vald, säger Blomgren.

– Att välja en yngre person skulle vara ett sätt att lämna partihistorien bakom sig ytterligare. Då pratar vi om en partiledare som kanske inte ens var medlem i partiet under kalla kriget, det är lite svårt att anklaga den personen för att ha olika saker i bagaget.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här