Sjukhus köper data med patienters livsvanor

Allt fler sjukhus i USA börjar samla in statistik om sina patienters livsvanor. Anledningen är att de vill skapa riskprofiler för att kunna identifiera de personer som har störst sannolikhet att bli sjuka, skriver Bloomberg.

Den amerikan som har ovanan att exempelvis äta snabbmat, godis eller köpa cigaretter kan snart få ett varningssamtal från sin läkare när sjukhusen samlar in information om var patienterna handlar och vad de köper. Acxiom och Lexisnexis är två av USA:s största mäklare av den här typen av data.

Metoden med att samla in persondata används redan på Carolinas Healthcare System som driver över 900 vårdhem i USA. De får bland annat uppgifter om patienternas inköp som görs med kreditkort och medlemskort. Informationen samlas sedan ihop i en riskanalysmodell.

Inom två år hoppas vårdföretaget kunna ta in statistiken på regelbunden basis. Uppgifterna går till patientens respektive läkare. På detta sätt ska läkarna kunna upptäcka hälsoriskerna på ett tidigt stadium och hinna varna patienterna samt föreslå åtgärder innan de far illa, skriver Bloomberg.

Till exempel kan sjukhuset få en bild av hur stor sannolikheten är att deras astmapatient kan behöva uppsöka akutavdelningen, genom att se om patienten fyllt på sin astmamedicin på apoteket eller köpt cigaretter på närköpet.

– Idén är att använda data och statistiska modeller för att värna om befolkningens hälsa ända ned på individnivå, för att kunna identifiera om någon är på att hamna i trubbel och kunna nå ut till och försöka hjälpa dem, säger Michael Dulin, klinikchef (chief clinical officer for analytics and outcomes) på Carolinas Healthcare System, till Bloomberg.

På University of Pittsburgh Medical Center (UPMC), som ansvarar för drygt 20 sjukhus i Pennsylvania, använder de i stället information om demografi och hushållens sammansättning. Bland annat kan hushåll utan bil indikera att de boende kan ha svårt att få förebyggande vård.

Den här typen av information är extra värdefull för sjukhus som UPMC, vilka också erbjuder försäkringar till patienterna. Detta är ett fenomen som börjar bli allt vanligare i USA, skriver Bloomberg.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.