Småsparare fortsätter tanka Swedbank-aktier

Privatspararna fortsätter att köpa Swedbank-aktier. För tredje månaden i rad är den problemtyngda banken den klart mest köpta aktien, enligt Avanza.
Småsparare fortsätter tanka Swedbank-aktier - swedbank-700_binary_6953691.jpg

– Medan spararna sålt av övriga storbanker efter att utdelningarna trillat in på kontot, har man fortsatt att köpa Swedbankaktier. Köpen i Swedbank är nära tre gånger så stora som köpen i den näst mest köpta aktien, säger Avanzas sparekonom Johanna Kull i ett pressmeddelande.

Avanza är störst i Sverige på aktiehandel för privatsparare och mindre aktörer. Swedbanks aktiekurs har rasat 25 procent efter uppgifterna om misstänkt penningtvätt i SVT:s Uppdrag granskning i slutet på februari.

I övrigt köper privatspararna månadens kursförlorare, som läkemedelsbolagen Sobi och Astra Zeneca, men även bettingbolag såsom Net Ent och Kindred.

Spararna har valt bort de mest cykliska bolagen till förmån för mer konjunkturstabila aktier bland årets relativa kursförlorare

– Medan vi i slutet på förra året såg en sektorrotation från cykliska aktier och teknik till mer konjunkturstabila hälsovårdsaktier, har flödena í början på det här året varit de omvända. Fram tills nu. Sobi som föll 10 procent på sin rapport är ett gyllene exempel på att konjunkturstabil verksamhet inte behöver betyda säker avkastning, säger Kull.

Toppar säljlistan gör Volvo och Sandvik, och det som kännetecknar säljlistan är just vinsthemtagningar från stora verkstadsbolag.

Privatspararna gör 159 400 affärer per dag i april, vilket är en ökning med 4 procent jämfört med mars.

Köper Säljer 
Swedbank Volvo
Resurs Holding Sandvik
Sobi Nordea
SCA SEB
Investor H&M
AstraZeneca Skanska
Fingerprint Cards Handelsbanken
Kindred Diös
Nobina SKF
NetEnt Autoliv

Källa: Avanza

Statistik privat handel

 

April

Mars

Förändring

April

Förändring

Antal affärer** per dag, st 

2019* 

2019

månad % 

2019 

år %    

Avanza 

107 500

99 900

8

91 100 

18

Nordnet 

49 500

50 700

-2

43 600 

14

Skandiabanken 

2 400

2 200

9

2 000 

20

Privatspararna, totalt 

159 400

152 800

4

136 700 

17

 

*     Preliminära siffror.
**    Med affärer avses köp- och säljtransaktioner vid Nasdaq Stockholm och First North. Statistik från Nasdaq.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.