Kopy Goldfields
Nasdaq går emot Avanza och Nordnet – tillåter handel i gruvbolagen
De börsnoterade gruvbolagen Kopy Goldfields och Auriant Mining är handelsstoppade hos Avanza, Nordnet och Nordea. Bankerna har själva valt att stoppa handeln i aktierna då de bedömer att bolagen omfattas av de sanktioner som gäller till följd av Rysslands invasion av Ukraina.
“Vi har stoppat handeln i dessa bolag från och med idag. Anledningen är att vi bedömer att de omfattas av de sanktioner som gäller till följd av Rysslands invasion av Ukraina”, uppgav Nordnets kommunikationschef Johan Tidestad för Affärsvärlden förra veckan.
“Nämnda bolag finns med på sanktionslistor och vi spärrar automatiskt alla sådana bolag. Härefter gör en ordentlig genomgång och antingen ligger spärren kvar eller så tas handeln upp igen”, kommenterade Sofia Svavar, kommunikationschef på Avanza.
Nasdaq: Gjort genomlysning
Kopy Goldfields och Auriant Mining är noterade på First North och Nasdaq menar att bolagen inte bryter mot några sanktioner. Nasdaq har därför valt att inte vidta några åtgärder.
“Vi har gjort en genomlysning av de internationella sanktioner som finns och vi följer hela tiden utvecklingen. Just nu kan vi inte identifiera att de aktuella bolagen är föremål för några sanktioner som föranleder Nasdaq att vida några ingripande åtgärder mot bolagen”, skriver Erik Gruvfors, pressansvarig på Nasdaq, i ett mejl till Affärsvärlden.
DETTA HAR HÄNT
Förra våren kunde Affärsvärlden avslöja att Kopy Goldfields storägare hade kopplingar till en sanktionslistad ryss. Musa Bazhaev är en av de ryska affärsmän som sattes upp på EU:s sanktionslista efter att Ryssland inledde sin invasion av Ukraina. Där finns han fortfarande kvar.
Anledningen till Musa Bazhaev kom med på sanktionslistan är att han äger och driver verksamhet i en sektor som förser regimen med substantiella intäkter, i det här fallet olika råvarubolag.
Hans son, Timur Bazhaev, är registrerad som ägare till holdingbolaget HC Alliance Mining Group Ltd. HC Alliance Mining Group Ltd är Kopy Goldfields störste ägare med 65% av rösterna och kapitalet.
När Afv skrev om Kopy Goldfields kopplingar till Musa Bazhaev framgick det också att bolaget kategoriskt vägrade benämna det ryska anfallskriget mot Ukraina för krig. Bolaget har alltjämt i all officiell kommunikation talat om den “rådande geopolitiska situationen”.
First North-noterade Kopy Goldfield är en avknoppning från Auriant Mining, som gjordes 2008.
Han fortsätter:
“Därmed gör vi samma bedömning som tidigare att de sanktioner som finns i nuläget inte ligger till grund för handelsstopp från vår sida”, kommenterar Erik Gruvfors och hänvisar till en kommuniké Nasdaq gjorde i mars 2023. I den skriver Nasdaq att Nasdaqs medlemmar, det vill säga bankerna, själva är skyldiga att säkerställa att sanktionen om att amerikanska medborgare inte får investera i Ryssland efterlevs. Nasdaq gör egna sanktionsprövningar av bolagen också.
Tusentals ägare påverkas
Affärsvärlden har i snart två veckor sökt Auriant Mining för en kommentar, utan att lyckas. Kopy Goldfields VD Mikhail Damrin har tidigare kommenterat handelsstoppet så här för Affärsvärlden:
“Jag vill betona att vi inte känner till några sanktioner som direkt påverkar Kopy Goldfields eller dess aktieägare. Vi följer noga situationen med sanktioner eftersom de är det stora hindret för bolagets verksamhet.”
Kopy Goldfield har 2 379 ägare på Avanza och 672 ägare på Nordnet. För Auriant Mining är siffrorna 1 320 respektive 392. Det är alltså tusentals aktieägare som nu inte kan handla i aktierna hos de båda nätbankerna och hos Nordea.
Läs mer:
Avanza och Nordnet stoppar handeln i svenska gruvbolagen
Stena-sålda fartyg används för att frakta rysk olja
Ryska lagen försvårar exit: ”Först i kön står Ukraina”
Gazprombank köper IKEA-gruppens ryska shoppingcenter
Svenskt börsbolag vägrar kalla kriget i Ukraina för krig
Delägaren om börsbolagets rysskoppling: ”Dålig affär att sälja aktien”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.