SSAB i topp på börsen

Stockholmsbörsen var tydligt upp efter lunchtid på onsdagen med cykliska företag i topp medan mindre konjunkturkänsliga bolag gick svagare.
SSAB i topp på börsen - nasdaq-omx-affarsvarlden-700_binary_6891975.jpg

Förhoppningar om att Kina och USA närmar sig ett handelsavtal och ett stigande kinesiskt inköpschefsindex i tjänstesektorn bidrog till att Europabörser steg och att USA-börserna väntas öppna högre i eftermiddag. Även förmiddagens europeiska data var överlag över förväntan.

Vid 14-tiden hade OMXS30-index stigit 1,4 procent till 1.616 och aktier för 9,6 miljarder kronor hade bytt ägare.

SSAB låg i toppen av OMXS30 med en kursuppgång på 3,4 procent. Även i övriga Europa gick stål starkt med markanta ökningar för bolag som Arcelor Mittal och Thyssen Krupp.

Skogsföretaget SCA klättrade 3,1 procent och gruvbolaget Boliden ökade 2,8 procent. Även flera verkstadsföretag som SKF och Atlas Copco avancerade runt 2 procent.

Även Trelleborg gick starkt och lyfte 3,6 procent, sedan vd Peter Nilsson i Dagens Industri bland annat sagt att efterfrågan för närvarande är ”fortsatt okej” och att bolaget är betydligt mer välbalanserat än tidigare.

Kreditvärderingsföretaget Fitch har satt sitt långfristiga Swedbank-betyg under bevakning för en möjlig nedgradering mot bakgrund av penningtvättsanklagelserna. Även Standard & Poor’s och Moody’s har tidigare sänkt utsikterna för bankens kreditbetyg. Swedbankaktien tog en paus efter tisdagens kraftiga uppgång och var ned 0,7 procent.

Mest omsatt bakom Swedbank var isländska Arion Banki, vars största ägare Kaupskil har sålt 200 miljoner aktier i banken till institutionella placerare. Arion Banki var ned 4,5 procent på Stockholmsbörsen.

Orderingången på tunga lastbilar i Nordamerika uppvisade i mars en ”måttlig nedgång” om 6,7 procent från februari, enligt ACT Research. I förhållande till mars 2018 var nedgången dock 66 procent. Volvo, som håller årsstämma på onsdagen, handlades upp 1,7 procent i det optimistiska börssentimentet.

Catena Media fortsatte ned 6,2 procent i spåren av tisdagens uppgifter om att bolaget i samtal med analytiker ska ha försökt ta ned vinstförväntningarna för det första kvartalet.

Oscar Properties, som på tisdagen meddelade en plan för den framtida kapitaliseringen av bolaget, fortsatte ned med 11 procent till 7:88 kronor. Kepler Cheuvreux har sänkt sin riktkurs för bostadsutvecklaren till 9 kronor från 13:50.

Bränslecellsbolaget Powercell tappade 7 procent sedan den amerikanska lastbilstillverkaren Nikola Motors på Twitter skrivit om en ”egen” bränslestack. Powercell, som i slutet av 2017 utsågs till primär leverantör till Nikola Motors testfordon, har dock inte fått någon information från Nikola om att det amerikanska bolaget skulle vara på väg att utveckla egna bränslestackar, uppgav bränslecellsbolagets ir-chef Mårten Wikforss för Nyhetsbyrån Direkt.

Bland relativt sett mindre företag som steg 10-15 procent återfanns Bayn Europe, Jondetech Sensor, Artificial Solutions, Flexion Mobile och Cimco Marine. Däremot sjönk Dome Energy och Azelio runt 13-15 procent.

Carnegie har sänkt rekommendationerna för Castellum och Kungsleden, i båda fallen till behåll från tidigare köp. Aktierna backade omkring 1,5 procent vardera.

Nordea har återupptagit bevakning av gamingbolaget THQ Nordic med en köprekommendation och riktkursen 255 kronor. Aktien reagerade med att stiga 2,6 procent till 216:40 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.