Stark rapport från Ericsson – men farhågorna kvarstår

KOMMENTAR I Ericssons rapport för tredje kvartalet var det grönt ljus på alla fronter. Börje Ekholm lyfter också målet för 2022 men frågan man måste ställa sig är hur länge det håller.
Stark rapport från Ericsson – men farhågorna kvarstår - ericsson-affarsvarlden-700_binary_6948813.jpg

Telekomjätten slog förväntningarna på i stort sett alla rader i resultaträkningen. Försäljningen var bättre än väntat och det justerade rörelseresultatet och marginalen överraskade positivt.

Annars känns tongångarna igen från föregående rapport. Det är främst USA som drar med kapacitetsutbyggnad och varningen att det skulle vara marginalpress även under tredje kvartalet syns inte till, kanske en effekt av att Huawei tryckts tillbaka. Det är i så fall något som Ericsson inte gärna talar högt om.

Sammanslagning av operatörer lär kyla av den nordamerikanska marknaden sista kvartalet, varnade Börje Ekholm för, samtidigt som 5G-kontrakt med lägre marginaler för att ta marknadsandel (läs lockpriser) håller tillbaka marginalen.

Ericsson höjer försäljningsmålet för 2020 men det beror till viss del på köpet av antenntillverkaren Kathrein och en svag krona. Just kronan är också något som ger bra skjuts just nu men vad händer när (om?) trenden vänder.

Det är en stark rapport och positivt att man höjer marginalmålet för 2022 till mellan 12 och 14 procent istället för över 12 procent, men det kan också ses som ett sätt att dämpa förväntningar på att marginalen rusar iväg hur mycket som helst.

Riskbilden är också svårare än tidigare. Kan de lockpriser som används för att ta 5G-andelar idag omsättas i fler kontrakt och bättre marginaler framöver? Ekholm är övertygad om att det går men det hänger också på att slutkunderna accepterar att betala lite mer för sin uppkoppling – något som är högst osäkert.

Den stora 5G-marknaden är Kina men hur det går för Ericsson är sannolikt avhängigt hur det går i bråket mellan Huawei och USA.

Affärsvärldens prognoser för Ericsson från början av september ter sig idag lite låga för 2019 men i stort sett balanserade för 2020 och 2021. Aktien steg 6,5 procent på den starka rapporten vilket får ses som motiverat men farhågorna på lite längre sikt kring en cyklisk marknad som knappt växer och en come-back för Huawei kvarstår. Samtidigt gör den svaga svenska kronan att utvecklingen ser bättre ut än den egentligen är.

Affärsvärlden ligger kvar på rekommendationen behåll från september.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.